Oskar Vajld i cenzura - Geten

Oskar Vajl cenzuraPozivamo vas na predavanje na temu ''Oskar Vajld i cenzura'' koje će se u sredu 20.5. održati na Filološkom fakultetu od 19 časova. Tema predavanja biće usmerena upravo na problem prećutkivanja Oskara Vajlda u visokoškolskom obrazovanju i uzroke tog prećutkivanja.

U pokušaju da se ovaj fenomen objasni, govoriće se o njegovim političkim stavovima. Naime, uglavnom se u razgovorima o njemu pominje njegova homoseksualnost. Cilj predavnja je pokazati da glavni razlog njegovom cenzurisanju nije njegova seksualnost, već da su to njegovi socijalistički, revolucionarni stavovi. Iz tog razloga delo o kome će se diskutovati je ''Duša čovekova u socijalizmu''. Upravo ova knjiga je doživela najveću cenzuru i bila u raznim izdanjima na različite načine cenzurisana.

O Oskaru Vajldu govoriće Dušan Maljković, novinar, književnik, prevodilac i LGBT aktivista. Upravo on je preveo Vajldovo delo ''Duša čovekova u socijalizmu''.

Apstrakt izlaganja:

Oskar Vajld i cenzura: zašto je prihvatljivije biti gej nego socijalista?

Danas je Oskar Vajld, irski pisac i dramaturg, globalno poznat kao autor romana Slika Dorijana Greja, književni klasik, vrhunski cinik, autor dovitljivih aforizama. Čuvena je i njegova (homo)seksualnost, manje je poznat tragičan kraj u bedi u Parizu kada ga izdržava dugogdoišnji prijatelj Andre Žid, ali je najviše skrivano od javnosti da je on bio levih političkih uverenja. Slika bezbrižnog dendija koji slavi lepotu i od svog života pravi umetničko delo potiskuje decenijama njegovu socijalističku poziciju: estetizacija je u "slučaju Vajd" bila paravan koju je vladajuća klasa postavila isped njegove političnosti. Uz citate iz eseja Duša čovekova u socijalizmu pokušaćemo da ovom aspektu delovanja velikog umetnika damo "pravo mesto", te izbegnemo cenzuru koja je i danas prisutna, manje u vezi saseksualnošću, više u vezi sa revolucionarnošću.


Facebook event: https://www.facebook.com/events/1584503338485511/