Lezbejsko proleće kreće - Geten

Mi smo grupa grassroots lezbejki, prijateljica, aktivistkinja iz različitih grupa iz Srbije i BiH i želimo da ovog aprila Lezbejsko proleće zaista procveta! Naš rad je zasnovan na feminističkim i volonterskim principima. Želimo da stanemo na put patrijarhatu i lezbofobiji i da obeležimo 25 godina postojanja lezbejskog pokreta u Srbiji!

lezb prolece

Želimo da ovaj događaj okupi lezbejke iz unutrašnjosti, regiona i sveta kako bismo razmenile energiju i osnažile se međusobno, takođe, kako bismo stvorile prostor da razmenimo znanje i iskustvo koje imamo u vezi sa našim lezbejskim identitetom, političkim akcijama i lezbejskom kulturom!

Događaj će takođe okupiti i nemali broj žena iz inostranstva u okviru Svetskog marša žena koje će sa nama podeliti izazove sa kojima se one susreću u svojim lokalnim sredinama i sa kojima ćemo imati prilike da razmenimo iskustva i znanja koja imamo.

Sve smo svesne da su društvene okolnosti u Srbiji veoma negativne kada je reč o lezbejkama – suočavamo se sa konstantnom lezbofobijom, napadi na lezbejke su učestali, i potencijalno je opasno držati se za ruke na javnim mestima ili ispoljavati blistkost.

Cilj Lezbejskog proleća jeste da se osnaže lezbejke i da se stvori i ojača lezbejska mreža u Evropi, kao i da se poveća vidljivost lezbejki kroz promociju lezbejske kulture.

Program će obuhvatati niz radionica gde ćemo razgovarati o počecima lezbejskog pokretau zemljama bivše Jugoslavije, u regionu i Evropi. Govorićemo o izazovima sa kojima smo se susretale i lekcijama koje smo naučile,o tome kuda i na koje načine želimo dalje da utičemo na osnaživanje lezbejkii smanjenju patrijarhalnih i homofobičnih uslova u kojima živimo.

Takođe, biće organizovane izložbe fotografija umetnica lezbejki, fudbal i druge sportske aktivnosti za žene koje žele da se rekreiraju. Uveče će nas očekivati bogat muzički program tokom koga će nam muziku puštati lezbejke DJ-ke!

Lezbejsko proleće je organizovano u saradnji sa neformalnom grupom Vještice, uz podršku Rekonstrukcije Ženski Fond, Befem-a, Labrisa – organizacije za lezbejska ljudska prava i People’s Hostela.

Još jednom, pozivamo vas da budete deo našeg zajedničkog Lezbejskog proleća, da zajedno sa nama učestvujete u programu i doprinesete ideji da biti lezbejka u Srbiji ne bude sramota, već sreća!

Kompletan program Lezbejskog proleća možete pogledati ovde:
http://freepdfhosting.com/2485c68be5.pdf

Proleće više nikada neće biti isto.

Izvor: http://labris.org.rs/najava-lezbejsko-prolece-u-beogradu-od-16-do-19-aprila/