Festival Merlinka od 5 do 8. decembra: Liberte, egalite, queernite! - Geten

Jedanaesti Međunarodni festival LGBT i queer filma „Merlinka“ održaće se od 5. do 8. decembra u Domu omladine Beograda i ove godine u fokusu ima francuski film. Za četiri dana festivala u tri sale Doma omladine Beograda biće prikazano 120 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova LGBT/queer tematike.

Festival u četvrtak 5. decembra u 21 čas otvara švedsko-gruzijsko-francuski film „I onda smo plesali“, švedskog reditelja Levana Akina koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu, švedski je predstavnik za nagradu Oskar i nominovan za nekoliko Evropskih filmskih nagrada. Film prati Meraba koji od malih nogu uči ples u Nacionalnom ansamblu Gruzije sa svojom partnerkom Meri. Njegov svet se okreće naopačke kada dolazi opušteni Irakli, koji u isto vreme postaje njegov najveći rival i najveći izvor požude.

Na festivalu će takođe biti prikazan dobitnik Srebrne palme za najbolji scenario na Kanskom festivalu „Portret dame na vatri“, rediteljke Selin Skijame koju domaća publika pamti po filmovima „Tomboy“ i „Moj život kao tikvica“. „Portret dame na vatri“ dešava se u Francuskoj 1770. godine kada slikarka Marijen treba da naslika portret za Eloiz bez njenog znanja. Ona je posmatra svakog dana, kako bi je krišom naslikala.

Festival zatvara francuska komedija „Sjajni škampi“ koja je doživela veliki uspeh u francuskim bioskopima. U ovoj priči olimpijski šampion Matijas biva kažnjen zbog homofobičnih izjava na televiziji tako što postaje trener amaterskog gej vaterpolo tima, koji želi da se kvalifikuje za Gej igre u Hrvatskoj.

Englesko/francuski reditelj i glumac Entoni Hikling biće gost ovogodišnjeg festivala Merlinka u okviru kog će biti organizovana retrospektiva njegovih filmova „Jedan duboki uzdah“, „Mali gej dečko“, „Gde konji odlaze da umru“ i „Frig“. Takođe, EntonI Hikling će uz pomoć francuskog glumca Gaetana Vetijera održati master klas na temu prikazivanja nagog tela na filmu i rada sa glumcima.

Iz programa izdvajamo dobitnika Queer lava u Veneciji, čileanski film „Princ“, američki „Divlje noći sa Emili Dikinson“, austrijski „Erik i Erika“, meksički „Nije vam ovo Berlin“, brazilski „Sokrat“, južnoafrički „Kanarinac“, vijetnamski „Song Lang“, dokumentarce „Galor“, „Džonatan Agasi me je spasio“, „Dok nas pornić ne rastavi“, „Gej hor, duboki jug“ i „Stvaranje Montgomerija Klifta“. Projekciju dokumentarnog filma „Stvaranje Montgomerija Klifta“ pratiće specijalni program u Jugoslovenskoj kinoteci od 2. do 4 decembra kao uvod u Merlinka festival.

Na svečanom otvaranju festivala svoj performans održaće Branko Milisković inspirisan Marijom Antoanetom, dok na zatvaranju festivala nastupa slovenačka grupa „Sestre“ koje su predstavljale Sloveniju na Evroviziji 2002. godine i pevaju u drugoj sezoni serije „Senke nad Balkanom“.

Detaljnije o programu ovde

Izvor