Dan depatologizacije trans identiteta u Oktobru - Geten

Geten i Društveni centar Oktobar pozivaju vas na filmsku projekciju i slasne zalogajčiće 22. oktobra na Svetski dan depatologizacije trans identiteta.

Pripremamo vam vege i veganske opcije sa sezonskim voćem i povrćem, a ima i slatko!

Dođite u Zadrugu Oktobar u utorak, 22. oktobra!
Klopa, kao i uvek, na donacije, a ovog puta idu u fond za trans osobe s naše trans grupe.

*********************

U oktobru se obeležavaju dva važna datuma – svetski dan mentalnog zdravlja, 10. oktobar, i međunarodni dan akcije za depatologizaciju trans identiteta, 22. oktobar. Tada skrećemo pažnju javnosti i institucija na pitanja zaštite ljudskih prava trans i rodno različitih osoba, zdravstvene zaštite i depatologizacije.

Mlade trans i rodno različite osobe postaju sve vidljivije širom sveta; širom sveta one pružaju značajan doprinos načinu na koji se tela, rodovi i seksualnosti žive, kako se shvataju i kako se o njima govori. One su takođe i predvodnici političkog organizovanja i borbe protiv svih vidova opresije, diskriminacije, eksploatacije i nasilja.

Međutim, kako kažu iz Visokog komesarijata za ljudska prava (OHCHRC), „trans i rodno različita deca i adolescenti su takođe izloženiji nasilju u školi odnosno vršnjačkom nasilju i isključivanju u učionici, na igralištu, u toaletima i svlačionicama, na putu do škole i kuće, kao i online nasilju (nasilju na internetu). Neprijateljska sredina može da utiče na to da trans i rodno različite osobe napuste školu i odvoje se od svojih porodica u ranom dobu. Postaju izložene i sklone beskućništvu, neformalnim poslovima, kriminalizovanoj ekonomiji, kriminalističkom profilisanju, što sve vodi ka začaranom krugu siromaštva i marginalizacije, kao i daljoj diskriminaciji i nasilju kao celoživotnom usudu“.

Pristup zakonskom odnosno pravnom priznanju roda i/ili prikladnim procedurama potvrđivanja roda i dalje je prilično ograničen kada su u pitanju mlade trans i rodno različite osobe; u mnogim zemljama, osobe mlađe od 18 godina ne mogu da donose informisane odluke o svom telu i oznaci za rod u ličnim dokumentima, niti im može biti garantovan osnovni dostojanstven tretman od strane profesora, lekara, sudija i ostalih odraslih osoba na pozicijama moći. Njihove godine se često upotrebljavaju protiv njih samih u cilju umanjenja njihovog kredibiliteta, čak i kada su u pitanju njihova direktna iskustva sa kršenjem ljudskih prava. Pa ipak, često će oni sami biti prikazani kao neko ko krši ljudska prava, pukom upotrebom školskog toaleta ili svlačionice.

Mlade trans i rodno različite osobe takođe su izložene povišenim nivoima psiho-medicinske skrutinizacije i intervenisanja; primorani su na konverzijsku terapiju s ciljem da im se rodni identitet i/ili izražavaje „isprave“, od njih se zahteva da dobiju specifičnu dijagnozu kako bi uživali u svojim osnovnim ljudskim pravima, poriče im se pravo na samoodređenje kada je u pitanju njihovo seksualno i reproduktivno zdravlje, čak im se negira pristup vitalnim informacijama koje su im neophodne za praktikovanje prava u vezi s ovim pitanjima zdravlja. Nedavno je jedan pseudonaučni termin (nagli početak rodne disforije, rapid onset gender dysphoria, or ROGD) upotrebljen kako bi se kolektivno napale mlade trans i rodno različite osobe i nazvale „žrtvama zablude“. Ono što iznenađuje je da se depresija, samoubistvo i ostali problemi s mentalnim zdavljem koji su posledica strukturnog nasilja koje se vrši nad trans i rodno različitim mladima, konstantno predstavljaju kao dokaz njihovog istinskog poremećaja.

Geten, kroz našu revidiranu verziju Zakona o rodnom identitetu, zahteva potpunu depsihopatologizaciju trans i rodno različitih identiteta - ukidanje uslovljavanja trans osoba medicinskim tj. psihijatrijskim pregledima i hormonskom terapijom.

Borimo se za promenu u kojoj ćemo se razvijati i rasti, a ne samo preživljavati.

FB ivent