Parada ponosa 15. septembra pod sloganom Ne odričem se - Geten

Beogradska "Nedelja ponosa" trajaće od 9. do 15. septembra i završiće se šetnjom i paradom pod sloganom "Ne odričem se", najavili su organizatori. Predstavnik beogradskog Prajda, Marko Mihailović, najavio je na konferenciji za novinare da će šetnja 15. septembra krenuti u 17 časova sa Slavije, a završiće se koncertom u parku Manjež.

Maršruta ovogodišnje parade ići će ulicom Kralja Milana, preko Trga Nikole Pašića, a povorka će proći pored gradske i republičke Skupštine, pa ulicom Kneza Miloša do zgrade Vlade, i završiće se u parku Manjež.

Prema rečima Mihajlovića, organizatori Prajda ne uručuju pojedinačne pozive zvaničnicima, ali očekuju da će se na paradi pojavitio premijerka Ana Brnabić, kao i ministri koji se bave pravima LGBT populacije.

U okviru "Nedelje ponosa" koja će prethoditi Prajdu biće organizovano oko 60 događaja, a jedan od najvažnijih, prema mišljenju organizatora, je izložba "Balkan prajd", koja će 9. septembra biti otvorena u Kulturnom centru "Grad". Izložba će predstaviti kolekciju forografija sa prajdova održanih u gradovima balkanskh zemalja.

Gordana Perunović Fijat, jedna od majki koje su u okviru kampanje "Ne odričem se" javno podržale svoju decu koja su LGBT osobe, istakla je da je Prajd važan događaj za slavljenje različitosti.

"Pozivam sve roditelje LGBT osoba, rodbinu, prijatelje i školske drugove da zajedno slavimo različitost i da svi budemo srećni, ili barem malo manje nesrećni", kazala je Fijat.

Predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava, Ivan Đurić , ističe da ovogodišnji slogan "Ne odričem se" ima ličnu, ali i političku notu i poruku.

"Ne odričemo se ljudi, ali ni vrednosti. Ne odričemo se slobode, ne odričemo se prava, ne odričemo se jednakosti. Odričemo se homofobije i straha u kojem nas teraju da živimo", kazao je Đurić.

Na nedavnoj konferenciji za novinare u Skupštini Beograda saopšteno je i da je Beograd jedan od pet kandidata za Europrajd 2022. godine. To je godišnji događaj koji se održava u nekom od evropskih gradova, a Beograd bi kao domaćin dobio priznanje za dugogodišnju borbu i promociju prava LGBT zajednice, uprkos nasilju sa kojim su se decenijama suočavale.  

Izvor