Evelin Blekvud: Biti „tomboj” u svakodnevnom životu - Geten

U ciklusu "Imaginarna edicija" od ponedeljka do petka na talasima Trećeg programa možete pratiti tekst američke antropološkinje Evelin Blekvud „Trans identiteti i kontingentni maskuliniteti” o indonežanskim „tombojima” (tombois), preuzet iz trećeg broja časopisa Feminist Studies za 2009. godinu.

„Tomboji" sa zapadne Sumatre su osobe koje su u telesnom pogledu ženskog pola, ali teže da budu klasifikovani/klasifikovane kao muškarci. Kad govore o sebi kao o muškarcima, tomboji navode da oni/one ne samo što se oblače i ponašaju kao muškarci, nego i fizički otelovljuju muškost. Ipak, takvo njihovo samopozicioniranje ne protiče bez komplikacija. Uprkos tome što se u artikulisanju svesti o sebi smatraju gotovo istovetnim sa drugim muškarcima, tomboji, kao što pokazuje Evelin Blekvud, zauzimaju različite pozicije subjekta u različitim društvenim prostorima, prevashodno u okviru porodice i šire zajednice. Stoga ona pokušava da odgovori na pitanje u kojim trenucima i u kojim kontekstima tomboji zauzimaju pozicije posebnih subjekata, razvijajući teoriju „kontingentnih maskuliniteta" u vezi sa višestrukim pozicijama koje ove osobe zauzimaju u različitim okolnostima, čime pokreće i pitanja o različitim značenjima normativnog roda.

Prevod s engleskog: Mirjana Stefanović
Spikerska interpretacija teksta: Marica Milčanović
Urednik: Predrag Šarčević

Prvi i drugi deo teksta možete slušati ovde (1) i ovde (2), treći i četvrti ovde (3) i ovde (4), i poslednji peti deo, ovde (5).

Tekst je ažuriran poslednji put 17. avgusta 2018.

Izvor: RTS