Elizabet Ris: Divergencija ili poremećaj? Politike imenovanja interseksualnosti - Geten

Nazivi „interseks” i „poremećaji polnog razvoja” dospeli su početkom dvehiljaditih u središte pažnje mnogih autora i postali tema o kojoj se raspravlja s najrazličitijih strana.

U tekstu koji je, zapravo, napisan kao epilog njene knjige Sumnjiva tela, Elizabet Ris analizira tekuće kontroverze oko imenovanja interseksualnosti, predlažući da se naziv „poremećaji polnog razvoja" (disorders of sex development, skr. DSD), koji je usvojen tzv. Čikaškim konsenzusom iz 2005. godine, na konferenciji organizovanoj od strane Pedijatrijskog endokrinološkog društva Loson Vilkins i Evropskog društva za pedijatrijsku endokrinologiju, zameni sintagmom „divergencija polnog razvoja" (divergence of sex development, skr. DSD). Iako se rasprave koncentrišu prevashodno na to kojim imenom zvati „interseksualnost", posledice imenovanja su znatno ozbiljnije od pukih leksikoloških. Naime, pomenute diskusije i polemike nedvosmisleno pokazuju da aktuelne percepcije atipičnih tela, posebno tela koja uvećavaju našu anksioznost zato što zamagljuju jasne rodne podele, nisu ništa manje ispunjene kulturnim stereotipima od stanovišta naših prethodnika.

Prevod s engleskog: Milica Jeremić
Urednik: Predrag Šarčević

Tekst Elizabet Ris, Divergencija ili poremećaj? Politike imenovanja interseksualnosti možete slušati ovde (1. deo) i ovde (2. deo).

Članak ažuriran poslednji put 25. jula 2018.

Izvor