Nedelja ponosa 2017: Tribina “Od linča 2001. do premijerke” - Geten

Tribina pod nazivom “Od linča 2001. do premijerke” u organizaciji Peščanika i Beograd Prajda, biće održana 12. septembra od 19.30 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

U razgovoru će učestvovati Goran Miletić, direktor za Evropu Civil Rights Defendersa i član Organizacionog odbora Parade ponosa 2017, Dragoslava Barzut, LGBT+ aktivistkinja (udruženje Da se zna!) i članica Organizacionog odbora Parade ponosa 2107, Milan Đurić, koordinator Gayten-LGBT, Centra za promociju LGBTIQ prava, i marketinška stručnjakinja Nadežda Milenković.

U leto 2001. godine pripadnici LGBT+ populacije prvi put u srpskoj istoriji pokušali su da organizuju Paradu ponosa, pod sloganom “Ima mesta za sve”. Doživeli su pravi linč, i to u centru glavnog grada nove demokratske Srbije, i u prisustvu policije… U leto 2017. Srbija je dobila prvu gej premijerku. Formalno gledano, to je veliki napredak u priznavanju ljudskih i građanskih prava pripadnika naše LGBT+ zajednice, ali…

Na ovoj tribini govoriće se o tome šta sve sledi iza tog ali, tj. kakvo je stvarno stanje ljudskih prava LGBT+ građana/ki Srbije.

Izvor: Tribina “Od linča 2001. do premijerke”