Nedelja ponosa 2017: Queer salon - Geten

Cilj ovogodišnjeg salona je da tematizuje i mapira queer umetničku produkciju, odnosno problem definisanja queer umetnosti kao takve. Pošto je koncept queer-a u teoriji jako široko određen i ne podleže strogoj definiciji, time je otvoren i proširen prostor za tumačenje neke umetnosti kao queer. Izložba ima cilj da ukaže na to da je upravo ta subjektivna kategorija doživljaja queer-a ono što oneomogućava queer umetnosti apriornu definiciju.

Izložba postavlja pitanje Šta je (sve) queer umetnost, a zatim šta je queer umetnost u Srbiji i u susednim zemljama danas, da li postoji bilo šta što bi dela koja se kao takva okarakterišu vezalo tematski ili formalno, te postoje li ikakve odlike queer umetnosti i šta je čini prepoznatljivom. Izlaganjem u istom prostoru dela fragmentarne i nekonzistentne queer umetnosti stiče se uvid u širinu (ili nemogućnost) definisanja ove umetnosti, ali se takođe i mapira queer umetnička produkcija danas i pravi neka vrsta preseka koji bi poslužio kao prilog daljem re-definisanju ali i deskripciji i tumačenju ove vrste umetnosti. 

Selekciju radova izvršila je kustoskinja ovogodišnjeg Queer salona, istoričarka umetnosti Ana Simona Zelenović. Završila je osnovne (2015) i master (2017) studije istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Na osnovnim studijama interesovanje je najviše usmerila na avangarde – tema diplomskog rada bila je smrt slikarstva u ruskoj avangardi, a tokom školovanja održala je otvoreno predavanje o Zenitu i istu temu izlagala na međunarodnoj konferenciji u Budimpešti (2016). Na master studijama fokusirala se na modernu i savremenu umetnost, posebno feminističku umetnost i performans. Tema master rada bila je analiza umetnosti Katalin Ladik kroz prizmu feminističke teorije i istorije umetnosti. Kao članica Kluba studenata istorije umetnosti učestvovala je u organizaciji regionalne studentske konferencije (Dis)kontinuiteti: Književnost i umetnost u Jugoslaviji (2016). Članica je Zelene omladine Srbije u okviru koje u radnoj grupi za rodnu ravnopravnost organizuje izložbe, tribine, predavnja i akcije (neki od takvih događaja su LGBTQ+ muzej, izložba RaznoRodnost, tribina Feminizam u pop kulturi) i radne grupe Food systems and animal rights – Federacije evropskih mladih zelenih (FYEG). Izlagala je o problemima žena u Srbiji na letnjem univerzitetu Evropske levice u Budimpešti (2017) i učestvovala na edukatinom letnjem kampu FYEG-a o migracijama (2017). Povremeno piše i prevodi članke za online časopise – feministički časopis Milica i zeleni časopis Okvir.

FB event