Svake godine 31. marta širom sveta obeležava se Međunarodni dan vidljivosti trans osoba - osoba čiji rodni identitet ne odgovara polu koji im je pripisan po rođenju - i tada se skreće pažnja na diskriminaciju i nasilje kojima smo izloženi. 

Ovog 31. marta, Gayten-LGBT, traži odgovor od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u vezi sa sprovođenjem mere koja se odnosi na pripremu i izradu Zakona o rodnom identitetu, koji će olakšati brojne pravne prepreke trans osobama u Srbiji.

Pozivamo vas da nam se u petak 31. marta u 12 časova pridružite ispred Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u Nemanjinoj 22-26, kada ćemo predati pismo sa ovim zahtevom. 

Akciju su podržali i pismo potpisali sledeće organizacije i pojedinci/ke:

Da se zna, Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava, Jednakost, Praxis, Dr Goran Bašić, direktor Instituta društvenih nauka, Udruženje građana Iskra - Loznica, Prim. dr Nada Đurić, epidemiolog, Ivana Stjelja, Centar za ljudska prava i studije razvoja, Zorica Mršević, YUCOM - Komitet pravnika za ljudska prava, ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima, Civil Rights Defenders, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Mreža Odbora za ljudska prava CHRIS, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Centar za unapređivanje pravnih studija, Grupa za podršku mladim LGB osobama "IZAĐI" Novi Sad, Centar za kvir studije, ERA - Savez za jednaka prava LGBTI osoba Zapadnog Balkana i Turske i Olivera Ilkić, aktivistkinja za prava žena sa invaliditetom i ljudska prava.


Pismo možete pročitati u nastavku teksta.
 

Према акционом плану за примену Стратегије превенције и заштите од дискриминације Мера 3.1.6. гласи: Посебне мере у односу на осетљиву групу: 4. ЛГБТИ - родни идентитет - Припрема и израда Нацрта закона о родном идентитету у коме ће бити уређен положај трансполних особа. Активности: 1. Израда Нацрта закона. 2. Нацрт закона достављен Влади. Индикатори: Формирана радна група; Одржана јавна расправа и Нацрт закона достављен Влади. Реализатори мере: МРЗБСП. Учесници: КЉМП, ОЦД, МЕО. Рок за испуњење мере: Други квартал 2016.

Напомињемо да је Gayten-LGBT, 7. новембра 2016. године поднео захтев за слободан приступ информацији од јавног значаја Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у вези са формирањем и радом радне групе за припрему и израду Нацрта закона о родном идентитету као реализатору мере према Акционом плану за примену Стратегије превенције и заштите од дискриминације 2013-2018 предвиђеној за четврти квартал 2016. године и да до данас нисмо добили никакав одговор, што исто наводи и Савет за праћење реализације Акционог плана за примену Стратегије превенције и заштите од дискриминације за период 2014-2018 године у свом трећем извештају.

Правно признање родног идентитета је есенцијални део основних људских права, укључујући и право на слободно изражавање и сигурност личности, право на приватност, право на слободу од самовољног хапшења и кажњавања, право на рад и запошљавање, образовање, здравље, безбедност, приступ правди. Сва ова права су транс особама у Србији угрожена систематском дискриминацијом која је свеприсутна и поред неких позитивних корака које је држава Србија предузела у последњих неколико година.

Истинско постојање правне државе и поштовања људских права, огледа се у односу према мањинама, које се често суочавају, попут транс особа, са огромним предрасудама, насиљем, маргинализацијом, често од раних фаза детињства.

Иако се медицинске процедуре усклађивања тела са родним идентитетом (раније називане „промена пола“) у Србији са великим успехом обављају од 1989. године, запрепашћује чињеница да држава Србија до данас ово питање није решила са правног аспекта. Ово сазнање је још болније имајући у виду да организација  Gayten-LGBT, уз друге, већ дуги низ година, указује на изузетно тешку ситуацију правног и егзистенцијалног вакуума у коме се транс особе налазе у погледу промене личних докумената, и последично права на запошљавање, рад, образовање, брачна и породична права, социјалну и здравствену заштиту, итд.

Gayten-LGBT је понудио два Модела закона, од којих последњи, Модел закона о родном идентитету из 2013. године, регулише сва најзначајнија питања у вези са потребама и правима транс особа, узимајући у обзир домаћи правни контекст.

Овај Модел закона је упућен независним институцијама и организацијама ради добијања стручних мишљења и коментара, чиме би се и држави олакшао посао.

Модел закона о родном идентитету креиран је у складу са препорукама Радне групе за анализу података од значаја за правни положај трансполних особа, коју су 2013. г. формирали Заштитник грађана Републике Србије и Повереница за заштиту равноправности. У препорукама се наводи да би усвајање једног закона представљало краћи и бржи пут до унапређења правног статуса транс особа од промене великог броја постојећих закона. Такође, усвајање Закона о родном идентитету у складу је и са одлуком Уставног суда Републике Србије УЖ-3238/2011, којом се усваја жалба транс особе којој је матична служба, оглашавајући се ненадлежном, одбила да изврши правно признање родног идентитета. У одлуци стоји и да ће она односити и на друга лица која се могу наћи у истој правној ситуацији као и подносилац уставне жалбе, до законског регулисања ове области, а које би омогућио Закон о родном идентитету.

Највећа европска организација за заштиту права транс особа, Transgender Europe наводи да је само у 2016. години забележено преко 295 случајева убиства транс особа у свету, а истраживања показују да је проценат самоубистава транс особа огроман у односу на општу популацију.

Поред великих изазова са којима се суочавају од најранијег детињства, транс особе у истраживању које је организација Gayten-LGBT спровела 2012. године, „Истарживање проблема трансексуалних особа у сферама школства, рада и запошљавања, здравствене заштите и државне администрације“ наводе административно-бирократске препреке промене докумената као нешто што их највише спутава у свакодневном животу.

Многе државе у Европи и свету су усвојиле законодавне промене које у пуној мери омогућавају поштовање права транс особа без икаквих медицинских предуслова.

Желимо да Србија буде једна од њих.

„Правда која се дуго одлаже јесте правда која је ускраћена“, Мaртин Лутер Кинг

 

Najave

 • Predstavljanje nacrta Protokola o postupanju policije sa transpolnim i transrodnim licima +

  Predstavljanje nacrta Protokola o postupanju policije sa transpolnim i transrodnim licima Gayten-LGBT vas poziva na predstavljanje nacrta Protokola o postupanju policije sa transpolnim i transrodnim licima prilikom pretresanja i zadržavanja lica i Protokola o postupanju sa transpolnim i transrodnim licima prema Opširnije...
 • Predstava Sretne suze svatova/Víg könnyek násza +

  Predstava Sretne suze svatova/Víg könnyek násza Predstava Sretne suze svatova/Víg könnyek násza u izvođenju Tanya Szín Ház/Salaškog pozorišta u subotu 16. decembra u UK Vuk Stefanović Karadžić. Opširnije...
 • Transrodno lice pravde: predstavljanje knjige +

  Transrodno lice pravde: predstavljanje knjige Danas u 16 časova u holu ispred Velike sale Doma omladine Beograda biće predstavljeno izdanje Transrodno lice pravde. Opširnije...
 • Biti trans u Srbiji +

  Biti trans u Srbiji Panel diskusija "Biti trans u Srbiji" biće održana u četvrtak 7. decembra u Novom Sadu.  Opširnije...
 • TDOR 2017: Dođite da obeležimo dan sećanja na žrtve transfobije zajedno +

  TDOR 2017: Dođite da obeležimo dan sećanja na žrtve transfobije zajedno Gayten-LGBT vas poziva na obeležavanje još jednog Međunarodnog dana sećanja na žrtve transfobije. Ovog 20. novembra planirali smo dva dešavanja. Opširnije...
 • Za mesec dana počinje deveti Merlinka festival +

  Za mesec dana počinje deveti Merlinka festival Od 7. do 13. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće održan deveti Merlinka festival. Opširnije...
 • Alis Dreger: Sporan pol – Sudbina hermafrodita u viktorijanskoj medicini +

  Alis Dreger: Sporan pol – Sudbina hermafrodita u viktorijanskoj medicini Tekst "Sporan pol – Sudbina hermafrodita u viktorijanskoj medicini" možete slušati od 6. do 10. novembra svake večeri od 22 časa na trećem programu radio Beograda. Opširnije...
 • Uni Vikan: Muškarac postaje žena +

  Omanski džanit U četiri emisije ciklusa Refleksije, u četvrtak i petak, 2. i 3. novembra, tekst „Muškarac postaje žena: Transeksualizam u Omanu kao ključ za tumačenje rodnih uloga” antropološkinje Uni Vikan, biće Opširnije...
 • Dan depatologizacije trans identiteta: obeležimo ga zajedno! +

  Dan depatologizacije trans identiteta: obeležimo ga zajedno! Gayten-LGBT vas poziva na obeležavanje još jednog Međunarodnog dana akcije za depatologizaciju trans identiteta, u subotu 21. oktobra od 17 časova u kafeu Meduza. Opširnije...
 • Autovanje: Razgovori sa zajednicom +

  Autovanje: Razgovori sa zajednicom Razgovori sa zajednicom na temu autovanja povodom Dana autovanja, 11. oktobra, učestvuje Jelena Vidić, psihološkinja i psihoterapeutkinja, Gayten-LGBT. Opširnije...
 • 1