Svake godine 31. marta širom sveta obeležava se Međunarodni dan vidljivosti trans osoba - osoba čiji rodni identitet ne odgovara polu koji im je pripisan po rođenju - i tada se skreće pažnja na diskriminaciju i nasilje kojima smo izloženi. 

Ovog 31. marta, Gayten-LGBT, traži odgovor od Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u vezi sa sprovođenjem mere koja se odnosi na pripremu i izradu Zakona o rodnom identitetu, koji će olakšati brojne pravne prepreke trans osobama u Srbiji.

Pozivamo vas da nam se u petak 31. marta u 12 časova pridružite ispred Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u Nemanjinoj 22-26, kada ćemo predati pismo sa ovim zahtevom. 

Akciju su podržali i pismo potpisali sledeće organizacije i pojedinci/ke:

Da se zna, Labris - organizacija za lezbejska ljudska prava, Jednakost, Praxis, Dr Goran Bašić, direktor Instituta društvenih nauka, Udruženje građana Iskra - Loznica, Prim. dr Nada Đurić, epidemiolog, Ivana Stjelja, Centar za ljudska prava i studije razvoja, Zorica Mršević, YUCOM - Komitet pravnika za ljudska prava, ASTRA - Akcija protiv trgovine ljudima, Civil Rights Defenders, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Mreža Odbora za ljudska prava CHRIS, Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda, Centar za unapređivanje pravnih studija, Grupa za podršku mladim LGB osobama "IZAĐI" Novi Sad, Centar za kvir studije, ERA - Savez za jednaka prava LGBTI osoba Zapadnog Balkana i Turske i Olivera Ilkić, aktivistkinja za prava žena sa invaliditetom i ljudska prava.


Pismo možete pročitati u nastavku teksta.
 

Према акционом плану за примену Стратегије превенције и заштите од дискриминације Мера 3.1.6. гласи: Посебне мере у односу на осетљиву групу: 4. ЛГБТИ - родни идентитет - Припрема и израда Нацрта закона о родном идентитету у коме ће бити уређен положај трансполних особа. Активности: 1. Израда Нацрта закона. 2. Нацрт закона достављен Влади. Индикатори: Формирана радна група; Одржана јавна расправа и Нацрт закона достављен Влади. Реализатори мере: МРЗБСП. Учесници: КЉМП, ОЦД, МЕО. Рок за испуњење мере: Други квартал 2016.

Напомињемо да је Gayten-LGBT, 7. новембра 2016. године поднео захтев за слободан приступ информацији од јавног значаја Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у вези са формирањем и радом радне групе за припрему и израду Нацрта закона о родном идентитету као реализатору мере према Акционом плану за примену Стратегије превенције и заштите од дискриминације 2013-2018 предвиђеној за четврти квартал 2016. године и да до данас нисмо добили никакав одговор, што исто наводи и Савет за праћење реализације Акционог плана за примену Стратегије превенције и заштите од дискриминације за период 2014-2018 године у свом трећем извештају.

Правно признање родног идентитета је есенцијални део основних људских права, укључујући и право на слободно изражавање и сигурност личности, право на приватност, право на слободу од самовољног хапшења и кажњавања, право на рад и запошљавање, образовање, здравље, безбедност, приступ правди. Сва ова права су транс особама у Србији угрожена систематском дискриминацијом која је свеприсутна и поред неких позитивних корака које је држава Србија предузела у последњих неколико година.

Истинско постојање правне државе и поштовања људских права, огледа се у односу према мањинама, које се често суочавају, попут транс особа, са огромним предрасудама, насиљем, маргинализацијом, често од раних фаза детињства.

Иако се медицинске процедуре усклађивања тела са родним идентитетом (раније називане „промена пола“) у Србији са великим успехом обављају од 1989. године, запрепашћује чињеница да држава Србија до данас ово питање није решила са правног аспекта. Ово сазнање је још болније имајући у виду да организација  Gayten-LGBT, уз друге, већ дуги низ година, указује на изузетно тешку ситуацију правног и егзистенцијалног вакуума у коме се транс особе налазе у погледу промене личних докумената, и последично права на запошљавање, рад, образовање, брачна и породична права, социјалну и здравствену заштиту, итд.

Gayten-LGBT је понудио два Модела закона, од којих последњи, Модел закона о родном идентитету из 2013. године, регулише сва најзначајнија питања у вези са потребама и правима транс особа, узимајући у обзир домаћи правни контекст.

Овај Модел закона је упућен независним институцијама и организацијама ради добијања стручних мишљења и коментара, чиме би се и држави олакшао посао.

Модел закона о родном идентитету креиран је у складу са препорукама Радне групе за анализу података од значаја за правни положај трансполних особа, коју су 2013. г. формирали Заштитник грађана Републике Србије и Повереница за заштиту равноправности. У препорукама се наводи да би усвајање једног закона представљало краћи и бржи пут до унапређења правног статуса транс особа од промене великог броја постојећих закона. Такође, усвајање Закона о родном идентитету у складу је и са одлуком Уставног суда Републике Србије УЖ-3238/2011, којом се усваја жалба транс особе којој је матична служба, оглашавајући се ненадлежном, одбила да изврши правно признање родног идентитета. У одлуци стоји и да ће она односити и на друга лица која се могу наћи у истој правној ситуацији као и подносилац уставне жалбе, до законског регулисања ове области, а које би омогућио Закон о родном идентитету.

Највећа европска организација за заштиту права транс особа, Transgender Europe наводи да је само у 2016. години забележено преко 295 случајева убиства транс особа у свету, а истраживања показују да је проценат самоубистава транс особа огроман у односу на општу популацију.

Поред великих изазова са којима се суочавају од најранијег детињства, транс особе у истраживању које је организација Gayten-LGBT спровела 2012. године, „Истарживање проблема трансексуалних особа у сферама школства, рада и запошљавања, здравствене заштите и државне администрације“ наводе административно-бирократске препреке промене докумената као нешто што их највише спутава у свакодневном животу.

Многе државе у Европи и свету су усвојиле законодавне промене које у пуној мери омогућавају поштовање права транс особа без икаквих медицинских предуслова.

Желимо да Србија буде једна од њих.

„Правда која се дуго одлаже јесте правда која је ускраћена“, Мaртин Лутер Кинг

 

Najave

 • Pride week 2017: Istorija LGBT pokreta u bivšoj Jugoslaviji +

  Pride week 2017: Istorija LGBT pokreta u bivšoj Jugoslaviji Nova serija Razgovora sa zajednicom u okviru Pride week-a 2017, kreće 17. avgusta. Opširnije...
 • Strateški sastanak i konferencija: Pristup pravdi - Access to Justice +

  Strateški sastanak i konferencija: Pristup pravdi - Access to Justice Britanska LGBT organizacija Stonewall, organizuje dvodnevni skup zajedno sa partnerima iz regiona, jedan od kojih je i Gayten-LGBT, 4. i 5. jula 2017, u Beogradu. Opširnije...
 • Film „Slutnja anđela“ +

  Film „Slutnja anđela“ Film „Slutnja anđela“, o životu i radu Dejana Nebrigića, biće prikazan 27. juna u 19 časova u CZKD-u, a nakon filma o Dejanu će govoriti Staša Zajović, Violeta Đukanović, Milan Opširnije...
 • Dan ponosa 2017: Solidarnost sa izbeglicama +

  Dan ponosa 2017: Solidarnost sa izbeglicama Povodom Međunarodnog dana ponosa LGBTIQ osoba, 27. juna, organizacije Da se zna, Gayten-LBGT i Žene u crnom organizuju mirovnu akciju „Zona slobodna od mržnje“ u parku kod Ekonomskog fakulteta u Opširnije...
 • NIŠKA Nedelja Ponosa +

  NIŠKA Nedelja Ponosa Pozivamo Vas da nam se pridružite, da zajedno pokažemo da je Niš i naš grad - mesto slobode, bezbednosti i podrške za sve njegove građane i građanke!!! Opširnije...
 • Larger Than Life Ladies / Sreda 21. jun, 20h / Kc Grad +

  Larger Than Life Ladies / Sreda 21. jun, 20h / Kc Grad Dame veće od života! Slavimo ikonične dive, žene zaslužne za (pop) kulturu današnjice! Kroz pesmu želimo da vam prenesemo energiju i otelotvorimo neke od njih. Opširnije...
 • Trening „Trans osobe u sistemu zdravstvene zaštite: ka transafirmativnoj praksi“ +

  Trening „Trans osobe u sistemu zdravstvene zaštite: ka transafirmativnoj praksi“                              Gayten-LGBT vas poziva na trening za pružaoce zdravstvenih usluga „Trans osobe u sistemu zdravstvene zaštite: ka transafirmativnoj praksi“, u sredu, 14. juna 2017. Opširnije...
 • IDAHOT 2017: Zajedno protiv diskriminacije i nasilja +

  IDAHOT 2017: Zajedno protiv diskriminacije i nasilja Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije 17. maja, u Beogradu će ove godine biti organizovano nekoliko dešavanja kojima se skreće pažnja na probleme LGBTIQ osoba u Srbiji Opširnije...
 • Beldocs 2017: Kiki +

  Beldocs 2017: Kiki Na ovogodišnjem festivalu dokumentarnog filma Beldocs biće prikazan i film Kiki. Opširnije...
 • Stop progonu gej osoba u Čečeniji: saopštenje za javnost +

  Stop progonu gej osoba u Čečeniji: saopštenje za javnost Žene u crnom, Da se zna, Labris, Gayten-LGBT, Autonomni ženski centar, Mreža žene protiv nasilja, SOS telefon za lezbejke i Jednakost u sredu, 26. aprila 2017, organizuju protest Stop progonu gej osoba Opširnije...
 • 1