Istorijska pobeda u sporu protiv hirurga - Geten

vesti2Četrdesetosmogodišnja žena, koja je bila primorana da veći deo svog života živi kao muškarac, dobila je zadovoljenje u 30 godina starom medicinskom slučaju koji može postati presedan za interseks aktiviste.
Kristijana Foling, koja radi kao medicinska sestra u Dizeldorfu, je tužila doktora koji je pre 30 godina uklonio njene potpuno zdrave ženske reproduktivne organe.

 

Ona je tražila odštetu od 100.000€ za nanesenu štetu i bol, tvrdeći da je hirurg nije obavestio o posledicama operacijie, niti o mogućim alternativama.

Sud je presudio u korist Folingove, a suma koju će hirurg morati da joj isplati će biti utvrđena tokom narednog suđenja.

Pol pripisan rođenjem

Folingova je rođena sa neodređenim spoljnim genitalijama usled neuobičajenog hormonalnog stanja, i odgajana je kao tečak, što je u to vreme bio čest slučaj sa interseksualnom decom.

Kada je otkrila da je biološka žena, njeni jajnici i materica su već bili uklonjeni, čime je onemogućen njen život u ženskom polu.

Ona je sudsku presudu opisala kao «ogromno olakšanje».

Aktivisti za rodna prava se nadaju da će ova tužba postaviti presedan u sudskim slučajevima koje pokreću interseksualne osobe kojima je greškom lekara hirurškim putem promenjen pol.

Iznenađenje na operacionom stolu

Sudija je rekao da je odlučujući faktor u ovom slučaju to što je pre operacije pretpostavljeno da je Folingova «hermafrodit», sa dva para polnih organa. Međutim, kada su je na operacionom stolu otvorili, hirurg nije našao muške polne organe, već netaknute jajnike i matericu uobičajene veličine, koje je uklonio.

Prema sudu, prisutni lekari i hirurg su morali momentalno da prekinu operaciju i obaveste pacijenta o stanju, umesto zataškavanja istog.

Izvor: euroqueer

Prevod: Majda Puača