Tribina „Ne okreći glavu - Upoznaj trans osobu i njene probleme“ - Geten


rex.31.3Tridesetprvog marta, na Međunarodni dan vidljivosti i slavljenja trans* osoba, te podizanja svesti o nasilju i diskrimaciji kojima su izložene, održana je tribina u Kulturnom centru Rex, pod nazivom „Ne okreći glavu - Upoznaj trans osobu i njene probleme“. Ovaj događaj je realizovan u okviru kampanje „Skućimo zajednicu“, sa ciljem otvaranja centra za savetovanje i podršku LGBTIQ populaciji i njihovim porodicama. Kampanju sprovodi organizacija Siguran puls mladih u saradnji sa organizacijama Gayten-LGBT i Labris.

Prvi deo tribine, na kojoj su govorili/e Jelena Simić, Zorica Mršević, Kristian Ranđelović i Milan Đurić, uz moderaciju Jovanke Todorović, ticao se mogućnosti sagledanja transrodnosti kroz prizmu istorije, kulture, književnosti i ostalih sfera, trans* identiteta, te položaja u kome se trans* osobe nalaze danas u svetu i kod nas, uključujući i pravni kontekst. Istaknuta je i važnost usvajanja Zakona o rodnom identitetu, predloženog u oktobru 2013. godine od strane organizacije Gayten-LGBT, koji bi značajno unapredio položaj trans* osoba u pravnom i medicinskom pogledu.

Drugi deo ovog dešavanja činila je živa biblioteka, tokom koje su aktivisti Gordana Mitrović i Andrej govorili o svojim iskustvima trans egzistencije u Srbiji i odgovarali na pitanja učesnika/ca.

Celokupnom događaju prisustvovali su predstvanici/ce vladinog i nevladinog sektora, kao i osobe zainteresovane za tematiku egzistencije i prava trans* osoba.

rex.31.3.ajpg
 
rex.31.3.bjpg