Crkva zabranila trans ženi da prisustvuje venčanju - Geten

vesti2Rim – Jednom italijanskom paru je saopšteno da mladina rođaka ne može da prisustvuje venčanju zato što je transseksualna, podržava gej prava i kritikuje Katoličku crkvu.

Vladimir Luksuria je trebalo da bude deveruša na venčanju koje treba da se održi narednog vikenda u kapeli Fođa u južnom delu Italije. Italijanski mediji prenose da je nadležni sveštenik paru dao izbor: ili Luksuria neće doći na venčanje, ili venčanja neće biti. On je još rekao da Luksuria ne zastupa „porodične vrednosti“.

Inače, ona je članica Italijanske komunističke partije i vladajuće koalicije premijera Prodija.

Ona je prošle godine izabrana za poslanicu u parlamentu, i tako postala prva transrodna političarka koja je deo jedne evropske vlade. Takođe, ona je već deceniju popularna figura u Rimskoj LGBT zajednici. Nastupa u kabareima, a 1994. je organizovala prvi marš za gej prava. U Parlamentu zagovara istopolne brakove, zbog čega je crkva često kritikuje. 

Ranije ove godine ona je otišla u Moskvu da podrži LGBT zajednicu koja je pokušala da organizuje Paradu ponosa i bila je među nekoliko evropskih političara koji su nakratko uhapšeni.

Zabrana da prisustvuje venčanju rođake je izazvala burne reakcije njene partije koja je čin pomenutog sveštenika nazvala „ilegalnim i rasističkim“.

U saopštenju partije se navodi da „je Crkva još jednom pokazala svoje diskriminatorno i fundamentalističko lice“. 

Izvor: 365Gay.com
Prevod: Majda Puača