Obeležen Dan sećanja na žrtve transfobije: U zajedništvu je naša snaga! - Geten

Dvadesetprvi Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije (TDOR), obeležili smo u sredu 20. novembra u Beogradu.

Dešavanje je počelo na Trgu republike u 19 časova, najpre performansom Maske, koji su pripremili i izveli članovi i članice Getenove trans grupe podrške, uz pomoć nekoliko podržavatelji/ke i saveznika/ca. Inspirisan je performansom organizacije Spektra iz Crne Gore koji je održan prvi put 2018. Tokom sinoćnjeg performansa učesnici/e su stojeći u krugu nepomično i u tišini, putem poruka na kartonu delili s publikom svoja iskustva i probleme koji svedoče o tome koliko je teško živeti kao trans osoba u Srbiji danas, bez jasno regulisanog položaja i prava, i koliko su veliki nerazumevanje, ali i mržnja i nasilje okoline, čak i najbližih.

Nakon toga su učesnici okretanjem kartona na kom su ispisane poruke s okupljenima podelili svoju snagu, ono što ih održava i ohrabruje da se bore dalje i ne odustaju.

Posle performansa smo zajedno s okupljenima zapalili sveće u znak sećanja na osobe koje su tokom protekle godine ubijene zbog transfobije širom sveta. Na taj način smo takođe izrazili protest zbog svih trans osoba koje su svakodnevno izložene nasilju i diskriminaciji u Srbiji i svetu.

Stigma i diskriminacija trans i rodno različitih osoba je stvaran i veliki problem širom sveta, i one su deo strukturnog i tekućeg ciklusa opresije koji nam oduzima naša osnovna ljudska prava. Trans i rodno različite osobe žrtve su zastrašujuće mržnje, nasilja, uključujući i iznude, fizičke i seksualne napade i ubistva. U većini zemalja, podaci o ubijenim trans i rodno različitim osobama ne vode se sistematski i nemoguće je i zbog neprijavljivanja proceniti pravi i precizan broj slučajeva.

Prema Izveštaju o monitoringu ubistava trans osoba tima Transrespect Vs Trasphobia Worldwide, za proteklih godinu dana, zabeležen je je 331 slučaj prijavljenih ubistva trans i rodno različitih osoba između 1. oktobra 2018. i 30. septembra 2019. Većina ubistava desila se u Brazilu (132), Meksiku (65), i SAD (31), što znači da sada imamo 3314 prijavljenih slučajeva u 74 zemlje širom sveta između 1. januara 2008. i 30. septembra 2019.

Trans osobe u Srbiji su i dalje izložene situacijama diskriminacije, nasilja i transfobičnog nasilja, uključujući verbalno i fizičko nasilje, kao i oblike institucionalnog nasilja. U poslednjih godinu dana posebno trans i rodno različite osobe kod nas postaju meta orkestriranih onlajn hajki određenih grupa koje poriču njihovo postojanje, iznose neistine o njima i kreiraju atmosferu linča u kontekstu u kom su rigidne rodne uloge i stereotipi vezani za njih doveli do prebijanja mladića u centru Beograda pre nekoliko dana.

Geten, kroz našu revidiranu verziju Zakona o rodnom identitetu, zahteva potpunu depsihopatologizaciju trans i rodno različitih identiteta - ukidanje uslovljavanja trans osoba medicinskim tj. psihijatrijskim pregledima i hormonskom terapijom. Borimo se za promenu u kojoj ćemo se razvijati i rasti, a ne samo preživljavati.

Tekst i foto: MJ