Ujedinjeno Kraljevstvo: od sada je majka muškarac ili žena koja je rodila dete - Geten

Od 2018, Fredi Mek Konel, trans muškarac iz Engleske, koji je rodio dete nakon kratkog prestanka uzimanja hormonske terapije (testosterona),  vodi borbu s britanskim pravnim sistemom da njegov roditeljski status bude zaveden u skladu s njegovim rodom, a to je „otac“. Međutim, sudovi su doneli presude prema kojima će Mek Konel biti označen kao „majka“ u izvodu iz matične knjige rođenih svoje bebe – uprkos činjenici da ga je zakon Ujedinjenog Kraljevstva priznao kao muškarca.

Nakon teške pravne borbe, Endru Mek Farlan, predsednik odbora višeg suda za porodična pitanja Ujedinjenog Kraljevstva, doneo je odluku da će transrodni muškarci koji ostanu u drugom stanju biti primorani da se identifikuju kao „majke“ u izvodu iz matične knjige rođenih deteta, čak iako su priznati kao muškarci pre početka trudnoće. Prema  pisanju Gardijana, Mek Farlanovom presudom je ustanovljena „prva pravna definicija majke u engleskom opštem pravu“, ona koja kaže da „majčinstvo“ „obuhvata stanje trudnoće i rađanja bez obzira na to da li se osoba u pitanju smatra muškarcem ili ženom pred zakonom.“

Presuda ima očigledan i zastrašujuć efekat na definiciju rodnih normi: dok transrodne osobe mogu da budu prepoznate, u većini slučajeva, kroz njihov rodni identitet a ne pripisani, u roditeljstvu ovaj identitet postaje uguran u rigidnu definiciju koja se zasniva na telesnom.

Prema pisanju jednog vebsajta, Mek Farlan tvrdi da, „postoji materijalna razlika između roda osobe i njenog roditeljskog statusa,“ tako da negiranjem prava Mek Konelu da bude zaveden kao otac u izvodu iz matične knjige rođenih svog deteta, sudija je prosto prepoznao i utvrdio ideju da „majčinstvo“ nije ekvivalentno terminu „žena“.  Rekao je da postoje „muške majke i ženske majke“.

„Bivanje ‚majkom‘, iako je do sad dovođeno u vezu s bivanjem ženom, predstavlja status dat osobi koja prolazi kroz fizičke i biloške procese iznošenja trudnoće i rađanja. Danas je medicinski i pravno moguće da osoba, čiji je rod zakonom priznat kao muški, ostane u drugom stanju i rodi dete. I dok je rod te osobe ‚muški‘, njihov roditeljski status, koji proizlazi iz njihove biološke uloge rađanja, je status ‚majke‘“, rekao je Mek Farlan.

Iako je ovim argumentom Mek Farlan odstupio od ciscentrične strukture porodice, on nudi i jednu konfuznu definiciju koja rodne uloge predstavlja kao neodređene rodom, zasnovane isključivo na biologiji.

Presuda kao da sugeriše da je Mek Farlan zaboravio na Zakon o rodnom identitetu iz 2004 (The Gender Recognition Act),  koji je poznat kao prvi zakon u svetu kojim se osobi omogućuje da promeni svoj rod bez operacije.

Prema pisanjima medija, Mek Konel će uložiti žalbu na ovu presudu.

Prevela: MJ

Izvor