Nju Džerzi: lakše do odgovarajuće oznake za rod u dokumentima - Geten

Mogućnost da se promeni oznaka za rod u izvodu iz matične knjige rođenih jedan je od novih zakona koji će stupiti na snagu u američkoj državi Nju Džerzi.

Prava transrodnih osoba biće proširena kroz dva nova zakona koje je potpisao guverner Fil Marfi prošle godine. Jedan od zakona koji na snagu stupa ovog meseca, omogućiće osobama drugačijeg roda od onog koji im je pripisan po rođenju pravo da izmene podatke u izvodu iz matične knjige rođenih bez dokaza o tome da su prošli kroz operacije kojim su telo prilagodili svom rodnom identitetu.

Pre ovoga osoba je mogla da promeni podatke samo uz potvrdu od lekara da je hirurškim putem „promenila pol“.

Bivši guverner iz republikanske stranke, Kris Kristi, dvaput je stavljao veto na ovaj zakon, navodeći potrebu za oštrijim merama zaštite.

Prema novom zakonu nazvanom Zakon Babs Siperstin, po prvoj izabranoj transrodnoj članici Demokratskog nacionalnog odbora koja je zagovarala za ovaj zakon, oznaka za rod u izvodu može se promeniti u muški, ženski i neodređen, kako bi bila u skladu s tim kako se osoba određuje.

Osoba mora da popuni i preda obrazac iz matične službe gde izjavljuje pod zakletvom „da zahtev za promenu oznake za rod – u muški, ženski, ili neodređen/nebinarni – predaje s ciljem da se potvrdi rodni identitet, a ne u cilju prevare.“

„Nju Džerzi je najzad ukinuo zastareo, invazivan i preteran zahtev za dokaz o izvršenoj operaciji,“ izjavio je Aron Potenca, iz organizacije Garden State Equality.

Još jedan zakon će stupiti na snagu jula meseca ove godine, kojim će osobi biti omogućeno da u izvodu iz matične knjige umrlih stoji rodni identitet s kojim se identifikuje.

U ovom videu klipu Babs Siperstin govori o potrebi za ovim zakonom. Babs je nažalost preminula 4. februara 2019. u 76. godini života.

Izvor: nothjersey.com

Prevod: MJ