Transrodna zatvorenica tužila vladu Južne Afrike - Geten

Transrodna žena, Džejd September, tvrdi da je zatvorski sistem maltertira i diskriminiše po osnovu rodnog identiteta.

Džejd September, transrodna žena koja je trenutno u zatvoru, primorana je služi svoju zatvorsku kaznu u zatvoru za muškarce u Južnoj Africi.

Zatvorski čuvari joj ne dozvoljavaju da se rodno izrazi. Prema njenim tvrdnjama, podvrgli su je verbalnom maltretiranju i uzmeniravanju. Uznemiravanje je išlo dotle, da je Džejd pokušala da se ubije prošlog decembra.

Stoga je ona juče, 26. novembra, na višem sudu iznela svoj slučaj, uz pomoć pravnika koji se bave ljudskim pravima iz organizacije Lawyers for Human Rights (LHR) i pokazala na koji način se tretman nadležnih kosi s promocijom jednakosti prema Članu 4 iz 2000. godine.

Poput mnogih drugih trans Južnoafrikanaca/ki, Džejd nije mogla da promeni oznaku za rod u svojim zvaničnim dokumentima, niti ima pristup operaciji prilagođavanja tela rodnom identitetu.

Ona je na odsluženju kazne u zatvoru Helderstrum u Kaledonu, Tivaterskluf.

Nadežni poriču da je Džejd trpela maltretiranje i diskriminaciju, prema pisanju lokalnih medija.

Oni tvrde da pošto u njenim ličnim dokumentima piše da je muškog pola, optužena je i osuđena kao muškarac, i treba da se predstavlja kao muškarac.

Nadležni kažu da ne može da se predstavlja kao žena dok ne prođe kroz proces prilagođavanja tela rodnom identitetu, prema pisanju GroundUp.

„Oduzet mi je identitet“

Lične stvari Džejd September su joj oduzete. Štaviše, primorali su je na šišanje, tako da su joj odsekli pletenice, prema saopštenju njenih zastupnika.

„Zbog ovakvog odnošenja prema meni osećam se poniženo i depersonalizovano, kao da su mi oduzeli identitet“, izjavila je u dokumentima koji su predati sudu.

Sanja Bornman iz organizacije LHR Gender Equality Programme kaže da za Džejd postoji rizik od viktimizacije i u ženskom zatvoru.

„Dužnost je države da je smesti u prostor koji bi zadovoljio princip jednakosti, kaže Bornman.

Takođe je vreme da država shvati da nijedan od njenih servisa i sistema više ne sme da isključuje ili diskriminiše transrodne i osobe koje se rodno ne određuju.“

Južna Afrika ima zakonodavstvo kojim se LGBTI osobe štite od diskriminacije.

Međutim, trans osobe se i dalje osećaju marginalizovano.

Godine 2010, Kristin Elers dobila je pionirski slučaj iz domena antidiskriminacije. Ona je tvdila da je otpuštena zato što je trans osoba i odnela je pobedu na sudu.

Prevela: MJ

Izvor: Transgender prisoner takes South African government to court