Hrvatska: transrodnim osobama diplome s novim imenom - Geten

Oni koji su promenili pol nakon dobijanja diplome i to proveli kroz matičnu knjigu rođenih imaju pravo na svedočanstva i diplome s novim imenom.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je uputu školama i fakultetima da na zahtjev osoba koje su promijenile spol ili žive u drugom rodnom identitetu izdaju svjedodžbe, odnosno diplome s novim imenom, ako su spol ili rodni identitet promijenile nakon završetka školovanja. Takva je uputa u dijelu medija protumačena kao forsiranje rodne ideologije, no iz Ministarstva odgovaraju kako njihova uputa nema veze s tim.

– S obzirom na to da postoji nedvojbena zakonska obveza obrazovne ustanove da na zahtjev osobe koja je promijenila spol, odnosno odabrala život u drugom rodnom identitetu, izda svjedodžbu, odnosno diplomu s novim podacima, ali da nijednim propisom nije reguliran način postupanja prilikom izdavanja navedenih isprava, Ministarstvo je u suradnji s Ministarstvom uprave izradilo upute – objašnjavaju u Ministarstvu. Ističu i kako su upute izdali nakon upita više obrazovnih ustanova i pozivaju se na praksu Ustavnog suda.

A Ustavni je sud zadnju odluku vezanu uz ovu problematiku donio u studenom prošle godine, kada mu se obratila N. Z. iz Zagreba, kojoj Fakultet elektrotehnike i računarstva nakon promjene spola nije htio izdati diplomu s novim imenom iako je promjenu spola i imena upisala u maticu rođenih. Fakultet je objašnjavao da za to nema zakonsku osnovu, a za pravo mu je dao i Upravni sud, no ustavni suci pozvali su se na praksu Europskog suda za ljudska prava po kojoj pitanja vezana uz rodni identitet pripadaju području osobnog života, koje uživa i zaštitu hrvatskog Ustava.

Poštovanje i pravna zaštita osobnog života nesporno zahtijevaju da svako ljudsko biće ima pravnu mogućnost utvrditi pojedinosti o svom identitetu”, poručio je Ustavni sud. Odluka u ovom slučaju nije bila prva te vrste koju je donio Ustavni sud. Sličnom presudom nešto je ranije je zagrebačkom PMF-u naloženo izdavanje diplome s novim imenom osobi iz Kutine koja je diplomu stekla kao muškarac, a poslije je također promijenila spol.

Može i bez operacije

Kao temelj za takav postupak u oba je slučaja uzet upis promjene podataka spola u maticu rođenih, za što je u Hrvatskoj nužno “mišljenje nadležnog tijela o promjeni spola ili o životu u rodnom identitetu”, a sve u skladu s medicinskom dokumentacijom nadležnog liječnika ili zdravstvene ustanove.

Država mora osigurati prava koja je Sabor priznao

Ustavni sud još je 2014. naložio Ministarstvu uprave da osigura pravo na upis promjene spola u maticu rođenih maloljetniku koji nije fizički promijenio spol, ali je živio u muškom rodnom identitetu. U odluci je naglašeno da je Zakon o državnim maticama omogućio upis promjene spola ne samo nakon operacije nego i na temelju života u drugom rodnom identitetu te da država, budući da je Sabor priznao to pravo, mora osigurati da ono ne ostane samo mrtvo slovo na papiru nego da se ostvaruje i u praksi. Takvu praksu Ustavnog suda dužno je provoditi i Ministarstvo znanosti, što znači da ne stoje primjedbe kako ministrica Divjak samovoljno gura rodnu ideologiju.

Izvor: Ministarstvo dalo uputu: Transrodnima izdajte diplome s novim imenom