Zaštitnik građana obeležio IDAHOBIT 2018 - Geten

Na zgradi Zaštitnika građana su povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT) razvijene zastave duginih boja i trans zastava, čime je osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta na simboličan način pružena podrška, a široj javnosti ukazano na probleme sa kojima se LGBTIQ osobe svakodnevno suočavaju.

Razvijanju zastave su, osim Gordane Stevanović, zamenice zaštitnika građana, prisustvovali i članovi Saveta za rodnu ravnopravnost Zaštitnika građana i nevladine organizacije Gayten-LGBT.

Kristian Ranđelović iz organizacije ,,SPECTRUM XY“ i Gayten-LGBT održao je danas predavanje predstavnicima i predstavnicama Zaštitnika građana o položaju interseksualnih osoba u Republici Srbiji, kao i o problemima sa kojima se ove osobe suočavaju. Kako je naveo, broj osoba koje se rađaju kao interseksualne nije tako mali kao što se predstavlja u javnosti, a medicina je do sada uglavnom išla u pravcu jasne i konkretne podele na muški i ženski pol, tako što je decu koja su rođena sa nejasnim polnim karakteristikama težila da prilagodi društveno prihvatljivim očekivanjima.

U poslednje vreme vidimo da dolazi do nekih promena, da se u takvim slučajevima ne interveniše na telu deteta, već da se zdravstveno prati, navodi Ranđelović.

Stigma, strah i stid bitan su deo identiteta interseksualnih osoba, o čijim problemima javnost nije dovoljno informisana zato što o tome svi ćute, i institucije i porodica iz kojih dolaze, rekao je Ranđelović.

Izvor: Обележавање Међународног дана борбе против хомофобије, бифобије и трансфобије (IDAHO/T)