Portugal odobrio zakon kojim se štite prava trans osoba i interseks beba - Geten

Transrodne osobe u Portugalu više neće morati da dobiju dijagnozu koja ih psihopatologizuje kako bi promenile svoj rod zakonskim putem, nakon što je parlament u petak, 13. aprila usvojio zakon kojim se takođe zabranjuju i nepotrebne operacije interseks novorođenčadi.

Nekoliko evropskih zemalja od transrodnih osoba zahteva da najpre prođu medicinske procedure kao što su operacije i sterilizacija, dobiju dijagnozu mentalnog poremećaja, i razvedu se ukoliko su u braku, kako bi im vlasti zakonski priznale željeni rod.

Ovim zakonom Portugal je postao tek šesta evropska zemlja koja dozvoljava promenu roda bez medicinskih ili državnih intervencija, prema navodima organizacije ILGA-Europe, mreže lezbejskih, gej, biseksualnih, transrodnih i interseks grupa.

Ovaj zakon dolazi nakon zakona izglasanih na Malti, u Norveškoj, Danskoj, Irskoj i Belgiji.

Transrodne osobe ne identikuju se  s rodom koji im je pripisan po rođenju, dok interseks osobe mogu imati neodređene genitalije koje se ne smatraju tipično muškim ili ženskim. Više o interseksualnosti ovde, ovde i ovde.

„Kada se trans osobama veruje da mogu da same donose odluke o sebi i svom telu, to ukazuje na poštovanje prema njima i na taj način su sve procedure  pojednostavljene,“ kaže Ričard Keler iz TGEU.

„Ovo omogućava svakome ko treba zakonsko priznaje roda da na brz način prođe kroz birokratske procedure i nastavi sa svojim životom,“ izjavio je za Rojters.

Ovaj zakon znači da će Portugal postati tek druga država na svetu, koja nakon Malte zabranjuje medicinski nepotrebne operacije na genitalijama interseks novorođenčadi i beba, rekli su aktivisti/kinje.

Oko 1.7 procenata svetske populacije, ili 129 miliona ljudi, rađa se sa intereks stanjima, prema podacima Ujedinjenih nacija.

Lekari često izvode hirurške zahvate kako bi „maskulinizirali“ ili „feminizirali“ genitalije interseks beba sa 2 godine i mlađe, jer veruju da će im na taj način olakšati život i roditeljima ublažiti stres.

Međutim, te operacije mogu izazvati hroničan bol, sterilizaciju, gubitak seksualnog osećaja i probleme sa zdravljem, kažu aktivisti/kinje.

Aktivističke grupe poput Organisation Intersex International (OII) i StopIGM.org  kažu da je novi portugalski zakon nedovoljan.

„Roditelji mogu da zaobiđu zakonodavstvo i svoju decu operišu uz tvrdnju da su sigurni u njihov rodni identitet“, izjavila je Kiti Anderson, kopredsedavajuća OII.

„Ovaj zakon… eksplicitno ne zabranjuje genitalno sakaćenje interseks osoba (IGM), niti kriminalizuje i adekvatno sankcioniše sakaćenje genitalija, a takođe i ne bavi se preprekama pristupa pravdi i kompenzacijama interseks osobama koje su preživele genitano sakaćenje,“ izjavila je Danijela Trufe, jedna od osnivačica StopIGM.org.

Prevod: MJ
Izvor: Portugal approves law to boost transgender rights, protect intersex infants