Prenosimo tekst Međunarodnog komiteta za prava seksualnih radnica Evrope kojim se najavljuje protest povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena, i njihove štrajkačke zahteve.

Protest je zakazan u Londonu, Dean street, u Sohou, u večernjim časovima, i otvoren je za sve rodne identitete.

Štrajk!
Osmog marta se obeležava Međunarodni dan žena. Kao naše majke i bake pre nas, osmog marta stupamo u štrajk. Pozivamo seksualne radnice širom zemlje i sveta da nam se pridruže. Protestujemo protiv seksističkih, rasističkih i kriminalnih zakona i „stigme kurve“ koje naše živote stavljaju u opasnost. Bićemo u štrajku bez obzira na to radile u bordelima, strip klubovima, ulicama, stanovima, ili radile samostalno.

Kriminalizacija seksualnog rada stavlja naše živote u opasnost i izlaže nas nasilju. Zbog toga, osmog marta odbijamo da radimo i pružamo seksualne usluge, bilo u okviru svog posla, bilo kod kuće, dakle odbijamo da pružamo neplaćene seksualne usluge i pružamo negu koja se od nas očekuje.

Pridružite nam se!
Štrajk seksualnih radnica nije samo za seksualne radnice, niti je samo za žene. Pozivamo osobe svih rodova i zanimanja da nam se pridruže i podrže nas. Tako udružene/i, štrajkujemo protiv uslova vidljivog plaćenog rada žena i nevidljivog i obezvređenog kućnog i seksualnog rada žena zahvaljujući kojima sistem opstaje, profit se umnožava, a naše zajednice i porodice funkcionišu. Nepravda prožima naše lične odnose i javne živote. Kriminalizovanje našeg rada čini nas manje bezbednim i zapaljivo deluje na te cikluse nepravde.

Budite kreativne/i
Znamo koliko radnica hitno trebaju novac, posebno one od nas koje žive u siromaštvu, pogođene su migracijama i represijom zakona. Pozivamo seksualne radnice širom sveta da se udruže i stvore nove načine protestovanja – tako da svi/e mogu da se pridruže štrajku čak iako sebi ne mogu da priušte da prosto uzmu slobodan dan.

Kriminalizacija ubija
Kriminalizacija znači da smo suočene s nasiljem na poslu – od strane klijenata, partnera, šefova i policajaca koji znaju da ne možemo da se obratimo zakonskom sistemu za pomoć. Kada radite van zakona, to znači da nemamo pristup vitalnim uslugama sistema, niti možemo da se udružimo i radimo zajedno zarad lične zaštite. Seksualne radnice koje su trans, migrantkinje seksualne radnice i obojene radnice najbolje znaju kako ovo nasilje izgleda. Trenutni sistem predstavlja kršenje našeg dostojanstva i naših osnovnih radnih prava. On održava vlasništvo koje muškarci i vlada imaju nad našim telima.

Međusobno povezane borbe
Kriminalizacija je povezana sa klasnim i rasnim sistemima koji žene dele i odvajaju jedne od drugih. Ti sistemi žene kategorizuju ili kao svetice i device ili zle kurve. Ali da jedno bude jasno: ovi zakoni održavaju moć muškaraca ne samo nad telima seksualnih radnica, već nad telima svih žena. Ovaj umreženi sistem muške moći i nasilja tretira živote žena kao nešto što se može upotrebiti i baciti. To znači da se većini žena ne veruje kada se usudimo da progovorimo o seksualnom nasilju na poslu ili u našim vezama. Ne možemo prosto ponuditi mrvice jednakosti šačici žena. Dok ne prepoznamo međusobno povezane načine na koji eksploatacija i opresija utiču na sve žene, nijedna od nas neće biti slobodna.

Ne trebamo spasioce
Kriminalizacija nije rešenje problema. Protestujemo protiv reakcionarne ideje da plaćanje seksualnih usluga treba da bude kriminalizovano kako bi se žene zaštitile i spasile. Tekući pokušaji da se klijenti u seksualnom radu kriminalizuju znače da žene iz radničke klase, obojene žene, i migrantkinje koje zarađuju manje, bivaju kriminalizovane i često i deportovane. Pozivamo sve žene da se bore protiv sopstvenih uslova bivanja ženom i eksploatatorskih i opresivnih zakona kojim se naša tela i naš rad kriminalizuju. Moramo da se pobunimo protiv sistema koji naš rad deli na ono što „prirodno“ pripada ženama (i stoga ne treba da bude plaćeno) i ono što pripada muškarcima (stoga navodno treba da budemo zahvalne i manje plaćene za to).

Sad je bilo dosta
Dekriminalizacija  znači da možemo da radimo kolektivno i otvoreno, brinemo jedne o drugima i održavamo pristojne uslove za rad. Moramo se boriti protiv nasilja i stigme s kojom se nosimo sopstvenim glasovima, pod (crvenim) kišobranom rada i ljudskih prava. Ne treba nam novi komplet restriktivnih zakona. Zahtevamo slobodu od nasilja i eksploatacije, i da se udružimo sa radnicama/ima širom sveta u borbi za rodnu, ekonomsku i rasnu pravdu.

Više informacija i tekst na drugim jezicima možete pronaći ovde.

#strike4decrim

Prevod: MJ
Izvor: Sex Workers Strike for Decriminalisation