Aktivistkinja Da se zna Dragoslava Barzut rekla je danas da je zabrinjavajuće što vladajuće stranke Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije nisu odgovorile na upitnik o stavovima o LGBT zajednici, koji je ovo udruženje uputilo svim učesnicima beogradskih izbora.

Ona je na predstavljanju izveštaja "I mi glasamo, lokalni izbori u Beogradu 2018" kazala da je "najstrašnije" to što SNS i SPS imaju najveće resurse, a potpuno su ignorisale upitnik. "Nisu našli za shodno da odgovore ni na jedan imejl, ni na jedan poziv", kazala je ona.

Predstavnik organizacije "Da se zna" Aleksandar Savić rekao je da su kontaktirali 17 od 24 izbornih lista, da je devet odgovorilo na upitnik, i da četiri od devet lista među kandidatima za odbornike i odbornice ima "autovane LGBT osobe" koje su obelodanile svoju seksualnu orijentaciju.

Na upitnik su odgovorile lista pokreta Dosta je bilo i Dveri, koalicija oko Demokratske stranke, lista Aleksandra Šapića, "Šta radite bre Marko Bastać", Liberalno-demokratska partija, Zavetnici, lista oko Dragana Đilasa, "Ne da(vi)mo Beograd" i lista "Zelena stranka Kakav Beograd želiš? Misli". 

Savić je kazao da sedam od devet lista smatra da je važno da LGBT osobe učestvuju u gradskoj vlasti, da dve od devet lista ne vide javni interes u inicijativi da Udruženje "Da se zna!" dobije od grada prostor za pružanje pravne i psihološke podrške LGBT osobama koje su doživele nasilje.

On je kazao da predstavnici i predstavnice osam od devet lista smatraju da Beograd treba da izdvaja sredstva za podršku LGBT zajednici, a da tek svaka treća lista ima u programu segment koji se eksplicitno odnosi na poboljšanje kvaliteta života tih osoba, dok samo jedna od devet lista nije spremna da podrži skretanje pažnja na probleme LGBT.

Savić je kazao da su najviše iznenađeni odgovorima liste pokreta Dosta je bilo i Dveri, jer je pokret Dveri naveo da na listi ima "autovane osobe", da grad treba da stane u odbranu njihovih prava i da se može očekivati dolazak predstavnika tog pokreta na prajd.

Naveo je da lista koalicije oko DS nema "autovanih LGBT osoba", ali da želi društvo u kojem je "autovanje i učešće u politici stvar ličnog izbora, a ne dokaz hrabrosti", razumeju njihov položaj i zalažu se za veću integraciju tih ljudi u društvo, kao i za povećanje sredstava iz gradskog budžeta za podršku tim osobama.

On je kazao da je kandidat za gradonačelnika Aleksandar Šapić naveo da sebe ne smatra homofobom, da na njegovoj listi nema javno deklarisanih LGBT osoba, da se protivi vršnjačkom nasilju, ali smatra da bi LGBT osobe trebalo da se puste da žive svoj život umesto što se javno promovišu.

Naveo je da izborna lista "Šta radite bre Marko Bastać" zastupa potpuno afirmativne stavove prema LGBT zajednici i na listi ima "autovane osobe", dok su predstavnici Zavetnika u odgovorima naveli da u Beogradu nema nikakve diskriminacije LGBT zajednice, a da, ako postoji, kriv je civilni sektor koji vređa verska osećanja.

Savić je rekao da lista oko Đilasa takođe ima afirmativne odgovore na većinu pitanja, da Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" po svim pitanjima podržava LGBT zajednicu i zalagala bi se za njihova prava, a ukoliko uđe i u Skupštinu Srbije, zalagala bi se za istopolne brakova, kao i da lista "Zelena stranka Kakav Beograd želiš? Misli" takođe ima afirmativni stav o LGBT, dok je LDP nazvao pionirom u podršci toj zajednici. 

Integralnu verziju izveštaja možete preuzeti ovde.

Izvor: Da se zna: Zabrinjavajuće što su SNS i SPS ignorisali uputnik o LGBT zajednici