Trans žena iz Bocvane izborila se za svoje pravo da joj u zvaničnim dokumentima stoji  ispravana oznaka za rod.

Trans žena iz Bocvane izborila se za svoje pravo da bude zakonski priznata kao žena u svojim zvaničnim identifikacionim dokumentima.

Tšepo Riki Kgositau oduvek se osećala i identifikovala kao žena i u ženskom rodu, još dok je bila dete. Rojters javlja da se zbog toga što joj je u ličnoj karti stajao pogrešan rod osećala emotivno vrlo loše i da je ta činjenica povećala njenu izloženost nasilju i diskriminaciji.“

Ona je prvi put podnela zahtev za zakonsko priznanje roda 2001. matičnoj službi u Gaboroneu, ali je njen zahtev odbijen i rečeno joj je da mora imati sudski nalog.

„Matičar je odbio da promeni oznaku roda u mojoj ispravi, uprkos tome što Nacionalni zakon o matičnim knjigama kaže da matičar može da upotrebi svoje diskreciono pravo i dozvoli ovu promenu u slučajevima gde ona može materijalno da utiče na registraciju osobe,“ izjavila je za Monitor Kgositau.

Ona je navela u svom zahtevu Višem sudu Bocvane da je „njen urođeni rodni identitet oduvek, od najranijih dana bio ženski, i da ju je porodica prihvatila i volela i voli kao osobu ženskog roda.“

Sutkinja ovog suda je 12. decembra 2017, donela odluku da matična služba mora da zvanično prizna rodni identitet ove žene.

„Direktor nacionalne matične službe dužan je da podnositeljki zahteva izda novu ličnu kartu u kojoj će stajati njen rod, dakle ženski rod, u roku od 21 dana od donošenja sudske odluke,“ izjavila je sutkinja.

Sindi Kelemi iz bocvanske Mreže za etiku, zakon i HIV/AIDS (BONELA), izjavila je da je ovaj slučaj pokazao da su pravosudni organi Bocvane sposobni da štite LGBT+ osobe od diskriminacije.

„Stoga apelujemo na rodno i seksualno različite osobe da nastave da koriste institucije ove zemlje kao što su sudovi u borbi za svoja prava“.

Ova odluka usledila je nekoliko meseci nakon što je Viši sud priznao pravo trans muškarca da mu se u izvodu iz matične knjige rođenih promeni oznaka za rod.

Organizacija Human Rights Watch pozdravila je ovu odluku kao korak napred u borbi za prava trans osoba u Bocvani.

„Ovi slučajevi nam takođe pokazuju vrednost nezavisnih pravosudnih organa u Bocvani koji štite prava manjinskih grupa,“ saopštila je ova organizacija.

Prevod: MJ

Izvor: Trans woman in Botswana wins landmark gender recognition case