Saopštenje organizacije Gayten-LGBT povodom nestašice leka Neofolin - Geten

Tim organizacije Gayten-LGBT je tokom avgusta pristupio rešavanju problema nestašice leka Neofolin (estradiol valerat 5 mg/mL, injekcioni rastvor), preparata koji je neophodan za hormonsku terapiju. Ovaj lek nije registrovan na tržištu Republike Srbije, već se uvozi na zahtev zdravstvenih ustanova ili nadležnog Ministarstva zdravlja, što znači da problem nije nastao kao posledica nepostojanja preparata, već na nivou uvoza leka.

Tim organizacije Gayten-LGBT je stupio u kontakt s veledrogerijama i uvoznicima, među kojima je i dosadašnji uvoznik Neofolina za Srbiju, informišući ih o situaciji i tražeći da se problem nestašice pod hitno reši. Ministarstvu zdravlja i Agenciji za lekove i medicinska sredstva upućen zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.

Agencija za lekove i medicinska sredstva je u svom odgovoru naglasila da zdravstvena ustanova apoteka koja je podnosila zahtev za uvoz Neofolina 2015. i 2016. godine, ove godine to nije učinila, kao i da taj zahtev nije stigao ni od jedne druge ustanove. Nakon ovog odgovora, stupili smo u komunikaciju s drugom zdravstvenom ustanovom apotekom kako bi ona podnela zahtev za uvoz leka. Zahtev je predat i očekujemo da u narednih nekoliko dana bude upućen uvozniku, a zatim i Agenciji za lekove i medicinska sredstva. Gayten-LGBT će nastaviti da prati dalji razvoj situacije.

Podsećamo sve nadležne da su hormonska terapija i redovno korišćenje hormonskih preparata od suštinske važnosti za psihofizičko zdravlje kako trans, tako i svih drugih osoba na supstitucionoj hormonskoj terapiji. Izostanak primene terapije bez sumnje vodi egzistencijalnoj ugroženosti svih korisnika supstitucione hormonske terapije. Napominjemo da je pravo na adekvatnu zdravstvenu zaštitu jedno od osnovnih ljudskih prava, kao i da je Republika Srbija potpisnica međunarodnih dokumenata koja, između ostalog, štite i prava trans osoba.

Takođe podsećamo i da troškovi hormonskog tretmana trans osoba još uvek nisu u potpunostipokriveni obaveznim zdravstvenim osiguranjem, uprkos tome što član 45. Zakona o zdravstvenom osiguranju precizira da se najmanje 65% od cene zdravstvene usluge usklađivanje tela s rodom, odnosno ''promene pola iz medicinskih razloga'' obezbeđuje iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. Zato pozivamo Ministarstvo zdravlja i Vladu Republike Srbije da pod hitno obezbedi punu primenu člana 45 ovog zakona time što će uključiti hormonski tretman među usluge koje su delimično finansirane iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, kao i da osigura stabilno snadbevanje tržišta lekova preparatima koji su neophodni za hormonski tretman.