Kanada: uskoro ‚X‘ u pasošima na mestu oznake za rod - Geten

Kanada će uskoro uvesti mogućnost korišćenja oznake „X“ kao oznake za rod u pasošima i imigracionim domkumentima.

Ministar za imigraciona pitanja Kanade, Ahmed Husen, izjavio je da nova pravila stupaju na snagu 31. avgusta, što znaći da će građani Kanade imati mogućnost da slobodno izraze svoj rodni identitet.

„Uvođenjem opcije „X“ kao oznake za rod u zvaničnim dokumentima koje izdaje naša vlada, činimo važan korak ka unapređenju ravnopravnosti za sve građane Kanade bez obzira na njihov rodni identitet ili rodno izražavanje,“ izjavio je Husen u saopštenju objavljnom prošlog četvrtka.

Otava je prva skrenula pažnju na takvu mogućnost novembra meseca. Iako će pravila uskoro biti ažurirana, u međuvremenu će biti uvedene privremene mere dok nova dokumenta s novim oznakama ne budu odštampana, piše u saopštenju.

„Oznaka „X“ olakšaće stvari osobama koje se ne identifikuju kao žene (F) ili muškarci (M), tako da će moći da dobiju pasoše i druga dokumenta koje izdaje vlada koja na najbolji način oslikavaju njihov rodni identitet,“ piše u izjavi kanadske vlade.

Ovo je poslednja u nizu mera kojima se štite prava transrodnih osoba u Kanadi. Juna meseca, o čemu smo već prenosili, parlament je doneo zakon kojim rodni identitet i izražavanje postaju integralan deo zakona o ljudskim pravima ove zemlje. Mesec dana kasnije beba u Britanskoj Kolumbiji dobila je prvu zdravstvenu knjižicu bez oznake za rod, o čemu više možete pročitati ovde.

Prevod/Priredila: MJ

Izvor: Canadians Will Soon Be Able to Choose 'X' as Their Gender on Passports