Ove godine organizacija IGLYO organizovala je prvu Akademiju za aktiviste/kinje u kojoj su učestvovali mladi ljudi iz zemalja širom Evrope. Akademija je trajala od 17. do 21. jula u Berlinu i okupila je mlade aktiviste/kinje zaintereovane za prava LGBTI+ osoba, radioničare, mentore/ke i partnere/ke koji su govorili o svojim iskustvima bivanja LGBTI+ aktivistom/kinjom.

Tokom cele nedelje, imali/e smo prilike de učestvujemo u različitim radionicama kako bismo razvili veštine neophodne u aktivizmu za ljudska prava. Uz to su išle i team-building aktivnosti da bi se na kraju grupe u koje smo bili podeljeni/e, takmičile u znanju koje smo stekli u radionicama.

Imao sam prilike da govorim i o radu Gayten-LGBT na radionici o trans organizacijama, gde sam predstavio Zakonu o rodnom identitetu pravnog tima Gayten-LGBT kao i protokole za regulisanje tretmana pritvorenih trans lica i onih koja su na izdržavanju zatvorske kazne u Srbiji, Zorice Mršević.

Nedelja se završila tako sto smo svi skupa učestvovali na Berlin Pride 2017. Iako je usred prajda počela da pada kiša, povorka je veselo nastavila ka Brandenburškoj kapiji gde je žurka već počela. Stekao sam mnogo novih prijatelja, novih znanja i uvida, tako da bih svima rado preporučio da se prijave sledeće godine.

VIDEO https://www.facebook.com/IGLYO/videos/10154722446200544/

Priredio: S. Lazić