Kanada: režiser/ka zahteva nebinarni izvod iz matične knjige rođenih - Geten

Jedan/na režiser/ka iz kanadske države Ontario zahteva da joj se izda izvod iz matične knjige rođenih u kom bi u polju za rod stajalo da je osoba koja se rodno ne određuje i odbacuje koncept rodne binarnosti.

Džošua M. Ferguson, autor/ka, filmski/a radnik/ca i aktivista/kinja podneo/la je zahtev matičnoj službi u Ontariju, i tako započeo/la svoj put ka priznanju.

Na odluku vlade o zahtevu može da čeka do 6 nedelja, ali ukoliko Džošua dobije pozitivan odgovor, to će biti značajna pobeda za prava LGBTIQ osoba.

„Izvodi iz matične knjige rođenih su od velike važnosti,“ izjavio/la je Ferguson za PinkNews.

„Ne mogu da promenim ličnu kartu i ostala dokumenta dok ne dobijem izvod iz matične knjige rođenih u kom stoji da sam osoba koja se rodno ne određuje.“

„Ljudima se pol pripisuje po rođenju, i to se radi bez njihovog pristanka,“ rekla je transrodna aktivistkinja Suzan Gapka iz Toronta.

Za Ferguson, biti nebinarna osoba znači biti „nevidljiva u našem društvu“.

On/a je trpela maltertiranje i diskriminaciju čitavog života zbog svog rodnog identiteta.

U jednom članku piše: „Svakog dana, u javnom prostoru, napolju, ljudi u mene bulje. To je moja svakodnevica. Ponekada mi se smeju i dobacuju. Ali ima i dana kada se pogledi pretvore u nešto gore.“

Stavovi drugih o Fergusonu nisu jedino što joj/mu smeta, ali kada bi imao/la odgovarajuća lična dokumenta koja bi joj/mu pomogla u potvrđivanju identiteta, to bi rešilo mnoge stvari, objašnjava.

„Po rođenju mi je pripisan muški pol, ali se nikada nisam osećala/o tako tokom odrastanja, ali se nisam osećao/la ni kao devojčica. Sada, kada sam odrasla osoba, primoran/a sam da konstantno biram jedno ili drugo – muško ili žensko.

„I zato sam sad odlučila/o da se borim i dovedem u pitanje sistem koji je samo pomogao mom brisanju kao osobe, i da nadam se, postanem jedna od prvih osoba u Kanadi kojoj će u izvodu iz matične knjige rođenih pisati da se rodno ne određuje – to je borba koja se širi celim svetom i trenutno je aktuelna svuda,“ dodaje.

Kanada je nedavno uvela opciju rodne neutralnosti u vozačkim dozvolama i nastoji da istu opciju uvede i u pasoše.

Ferguson dodaje da ukoliko dobije pozitivan odgovor na zahtev, to će joj/mu omogućiti da „ovu otuđenost koju osećamo pretvori u ostvareno mesto u društvu“.

„Ovo radim zbog sebe: nekada sam bio/la uplašen/a, povređen/a i sam/a i nisam imala odgovarajuće reči i jezik za ono što osećam, niti podršku. Ali ovo takođe radim i zbog vas drugih, osoba koje se takođe rodno ne određujete koje ste morale i dalje morate da se borite svakog dana da biste opstale uprkos netoleranciji,“ kaže za kraj.

Prevod: MJ

Izvor: This filmmaker is campaigning for a non-binary birth certificate