Vijetnam: novi zakon priznaće transrodne osobe - Geten

Najavljeni zakon koji bi trebalo da stupi na snagu 2017, pohvaljen je kao korak napred kada je u pitanju zaštita prava trans osoba.

Novi reformisani građanski zakon koji će na snagu stupiti januara 2017, po prvi put će dozvoliti osobama koje su imale operacije prilagođavanja pola da budu registrovane u svom novom rodu.

Lična prava transrodnih osoba biće zaštićena zakonom koji je donet od strane zakonodavaca krajem 2015. godine.

Hujn Min Tao, LGBT aktivista kaže: „Transrodne osobe više neće biti odbačene u školi i na poslu. Moći če da žive onako kako žele.“

Transrodne osobe širom sveta i dalje su meta napada, nasilja i diskriminacije.

Prema izveštaju o monitoringu ubistava trans osoba, najnoviji podaci otkrivaju sve ukupno 2.264 prijavljenih slučajeva ubistava trans i rodno različitih osoba u 68 država širom sveta između 1. januara 2008. i 30. septembra 2016, a prema organizaciji Human Rights Watch, čak i u razvijenim državama kao što su SAD i Kanada, sistematična stigma, marginalizacija i nasilje su i dalje prisutni. Mnoge države i dalje nemaju zakonski regulisan položaj i prava trans osoba.

Vijetnam se smatra jednom od najprogresivnijih država u Aziji kada su LGBT prava u pitanju.

Ali sama država slala je pomešane poruke svojim građanima/kama. Na primer, podigli su zabranu istopolnih brakova 2015. godine, međutim vlada još uvek nije ponudila gej parovima pravo zakonsko priznanje bračne zajednice.

Takođe, prema vladinom dekretu iz 2008, operacija prilagođavanja pola je striktno organičena na one bez kompletno formiranih genitalija i onih koji imaju i muške i ženske, odnosno neodređene genitalije – interseks osobe. Ove procedure obavljaju se samo u nekoliko za to određenih bolnica. Ostaje da se vidi da li će novi građanski zakon olakšati transrodnim osobama pristup zdravstvenim uslugama.

Prema medijskim izveštajima iz prošle godine, zvaničnici procenjuju da u Vijetnamu ima oko 500,000 osoba širom zemlje čiji rod pripisan im po rođenju nije u skladu sa njihovim rodnim identitetom.

Prevod: MJ

Izvor: Vietnamese law to recognize transgender people in 2017