Beograd: Obeležen osamnaesti TDOR - Geten

Životi trans osoba su važni

U Beogradu je danas na Trgu Republike obeležen osamnaesti Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije u organozaciji Gayten-LGBT. Prisutni/e su se okupili/e u znak sećanja na osobe koje su ubijene zbog transfobije i u znak protesta zbog svih trans osoba koje su svakodnevno izložene nasilju i diskriminaciji.

Nažalost, ove godine zabeleženo je 295 slučajeva ubistva trans i rodno različitih osoba, čija imena treba dodati listi onih kojih se sećamo, za kojima žalimo i čije živote slavimo i odajemo im poštu. Ovde možete pogledati izveštaj o monitoringu slučajeva ubistva trans osoba na srpsko-hrvatskom za 2016.

Iako u Srbiji postoji antidiskriminaciono zakonodavstvo kojim se zabranjuje diskriminacija i garantuje jednakost svih građana i građanki, njegova primena i zaštita koju pruža trans osobama i dalje su upitni. Život trans osoba dodatno otežavaju negativni stavovi javnosti prema LGBTIQ osobama i visok stepen odobravanja diskriminacije i nasilja nad svima koji su drugačiji.

Jedan od najvećih pravnih problema trans osoba u Srbiji jeste nepostojanje zakona kojim bi se zaštitila njihova prava i regulisala važna pitanja iz različitih sfera života, na prvom mestu mogućnost promene oznake pola/roda, ličnog imena i JMBG-a u svim ličnim dokumentima. Zato Gayten-LGBT još jednom poziva na usvajanje Zakona o rodnom identitetu, što je važan korak ka zaštiti i punoj ravnopravnosti trans osoba.

Od 1999. godine, ovaj dan kada se sećamo trans osoba koje su bile žrtve ubistva, obeležava se svakog novembra. Obeležavanjem ovog dana podiže se svest javnosti o zločinu iz mržnje nad trans osobama, obezbeđuje se prostor za izražavanje žalosti i odaje počast životima ubijenih trans osoba kako ne bi bile zaboravljene. Obeležavanje dana sećanja na žrtve transfobije počelo je u SAD, ali se danas ovaj dan obeležava u mnogim delovima sveta. Do sada su dešavanja kojim se obeležava ovaj dan održana u više od 180 gradova u više od 20 zemalja Severne Amerike, Evrope, Azije, Afrike i Okeanije, a ovako je obeležavanje TDOR-a 2016. izgledalo kod nas.

Ovde možete pogledati prilog televizije N1.

Priredila: MJ

Posetite forum našeg vebsajta, mesto za TIQ razgovore