Izložba fotografija „Steaming studs“ - Geten

Festival fotografije „Vizualizator“ poziva vas na tribinu i izložbu holandskog fotografa Krisa Rijksena u petak, 18. novembra, s početkom u 19 časova, u KC Rex, Jevrejska 16.

Izložba „Steaming Studs“ predstavlja seriju fotografija trans muškaraca u kojoj se autor poigrava polarizovanim shvatanjem „maskuliniteta“ kao prodajne strategije. Ovaj imidž muževnosti je u istoj meri društveni konstrukt poput ženstvenosti supermodela - međuzavisan od mode i istorijskog okvira. Zbog ličnog odnosa sa obe strane rodnog spektra, fotografisani muškarci daju posebnu dimenziju radovima, a rezultat je serija fotografija koja se bavi estetikom i ispod površine identitetom.

O portretisanju trans osoba u holandskim, ali i srpskim medijima, kao i pričanju LGBT human interest priča, Kris Rijsken će govoriti na tribini koja će biti održana neposredno pre otvaranja izložbe. Pored autora, na tribini će govoriti i fotografi i aktivisti iz Beograda. Milan Đurić/Agatha, iz Gayten LGBT govoriće o predstavljanju trans osoba u štampi i elektronskim medijima u Srbiji, dosadašnjim aktivnostima organizacije i efektima izrade zakona o rodnom identitetu, potrebama zajednice, i obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve transfobije, 20. novembru.

Izložba „Steaming Studs“ realizuje se u podršku Ambasade Kraljevine Holandije.

Četvrti po redu Festival fotografije „Vizualizator“ traje od 16. do 25. novembra, i održava se u galerijama i ustanovama kulture širom Beograda.


Gender as Performance Chris Rijksen 1

O autoru:

Kris Rijksen je dizajner i „kreativac s foto-aparatom“, kako voli za sebe da kaže. Kao fotograf bavi se ljudima i portretima. U okviru kolektiva Transketeers, Kris radi kao direktor fotografije. Pronalazi i beleži ljudske priče koje mogu poslužiti mladima kao inspiracija i ohrabrenje, koristeći fotografiju i video.

U periodu od 2013. godine pa do danas radi na ličnom projektu „Document of the Transformation“ kroz koji istražuje preobražaj sopstvenog fizičkog izgleda, stanja svesti i percepcije istih. Projekat se sastoji iz tri instalacije - Iphis (2013), Bosjacht (2014) and Aktmalerei (2016).

Kris Rijksen ima master iz dizajna na Sandberg Institutu u Amsterdamu s radom „When life and art merge“, koji je predstavljen u okviru Burgerweeshuis u Amsterdamu. Diplomirao je fotografiju na Kraljevskoj akademiji umetnostu u Hagu.

Za svoje radove iz serijala „Gender as a performance“ dobitnik je Pride Photo Award 2012. Učesnik je brojnih grupnih i samostalnih izložbi i saradnik više štampanih publikacija.

Posetite forum našeg vebsajta, mesto za TIQ razgovore