Izveštaj: Održana 20. godišnja konferencija ILGA-Europe - Geten

konferencija ILGA EuropeNajveća LGBTI evropska konferencija, dvadeseta po redu godišnja konferencija ILGA-Europe pod nazivom „Power to the people”, održana je od 19. do 22. oktobra u Nikoziji, glavnom gradu Kipra. Konferencija je okupila oko 450 učesnika/ca iz svih krajeva sveta.

Tokom tri veoma živa konferencijska dana, koja su započela prijemom u predsedničkoj palati,  održane su 4 plenarne sesije i 46 radionica i samoorganizovanih sastanaka, više socijalnih aktivnosti, poput izložbi, projekcija filmova, obilaska grada, itd, kao i generalna skupština ILGA-Europe, izbor za upravni odbor ILGA-Europe, izvršni odbor ILGA-World, a izabran je i grad sedište konferencije za 2018. godinu.

Teme poput migracija i položaja LGBTI migranata/kinja i tražilaca azila bile su u fokusu, dok je ključna reč konferencije bila intersekcionalnost. Zaključak jednog od panela o lezbejskom aktivizmu u Evropi jeste organizovanje prve evropske lezbejske konferencije, koja je zakazana za 2017. godinu, nakon čega je oformeljen i organizacioni tim konferencije.

Aktivista i aktivistkinja Gayten-LGBT, Kristian Ranđelović i Jovanka Todorović, bili su prisutni tokom čitavog trajanja konferencije, a četvorodnevni boravak su između ostalog iskoristili i da članove/ice radnog tima ILGA-Europe, kao i druge zainteresovane obaveste o radu i aktivnostima organizacije Gayten-LGBT.

Jubilarna 20. konferencija poslužila je prisutnima za sabiranje prethodnih uspeha, pa se u tom smislu razgovaralo o situaciji u Evropi i temama kao što su istopolni brak i priznanje rodnog identiteta.

Naredna godišnja konferencija ILGA-Europe biće održana u Varšavi, a kako je ove godine glasanjem odlučeno, 2018. godine domaćin konferencije biće Brisel, koji je dobio više podrške od Ljubljane i Belfasta.

Priredile: JT/MJ

Posetite forum našeg vebsajta, mesto za TIQ razgovore

konferencija ILGA Europe 1

konferencija ILGA Europe 2

konferencija ILGA Europe 3

slika