Održan skup u znak sećanja na Hande Kader - Geten


Hande Kader4aDanas u 12 časova u Beogradu ispred Ambasade Turske održan je skup u znak sećanja na brutalno ubijenu Hande Kader, trans aktivistkinju i aktivistkinju za prava seks radnica iz Turske.

Ovim skupom u čast Hande Kader, tridesetak aktivista i aktivistkinja iz Srbije upozorilo je i na sve učestalije napade na LGBT osobe u Srbiji, koji uglavnom prolaze nekažnjeno, zbog neadekvatnog reagovanja institucija ili neprijavljivanja nasilja od strane samih LGBTI osoba iz straha od autovanja i/ili nepoverenja u institucije.

Hande Kader (22) silovana je, ubijena i spaljena u Istanbulu početkom meseca, a njeni posmrtni ostaci pronađeni su 12. avgusta. Ona je bila jedna od trans žena koja se poslednjih godina borila za prava LGBTI osoba i seksualnih radnica/ka u Turskoj.

Hande Kader je druga osoba iz LGBT zajednice koja je ubijena u Turskoj u proteklih nekoliko nedelja, a od 2008. u Turskoj je ubijeno četrdeset trans osoba, prema navodima LGBT organizacija. Ovim skupom smo takodje zeleli da skrenemo paznju na nasilje koje LGBTIQ osobe svakodnevno trpe i u Srbiji.

Skup su organizovali Gayten-LGBT i Da se zna.