Poverenica donela mišljenje o slučaju odbornika iz Trstenika - Geten

pzzrPoverenica za zaštitu ravnopravnosti navela je da su prekršene odredbe Zakona o zabrani diskriminacije, pa je Draganu Vilimonoviću preporučeno da se sastane sa predstavnicima jedne LGBT organizacije.

Dragan Vilimonović je povredio dostojanstvo LGBT populacije i založio se za njihovo isključivanje i ograničavanje u pravu na pristup sredstvima opštinskog budžeta.

Postupajući u postupku povodom pritužbe protiv Dragana Vilimonovića, odbornika Skupštine opštine Trstenik, koju su podnele organizacije Gayten-LGBT, kao i druge članice Koalicije protiv diskriminacije (Centar za unapređivanje pravnih studija, Civil Rights Defenders, CHRIS – mreža odbora za ljudska prava, Labris, Praxis, Regionalni centar za manjine, i Udruženje studenata sa hendikepom) kao i Asocijacija Duga i YUCOM, Poverenica za zaštitu ravnopravnosti donela je mišljenje da su prekršene odredbe Zakona o zabrani diskriminacije, te je Draganu Vilimonoviću preporučeno da se sastane sa predstavnicima jedne LGBT organizacije, kao i da se u buduće suzdrži od kršenja propisa kojima se zabranjuje diskriminacija.

Podsećamo da je Vilimonović, na zasedanju Skupštine opštine Trstenik, 5. februara 2016. godine, između ostalog, izjavio:

„Ja moram da se prekrstim iz razloga što imam informaciju da je iz budžeta opštine Trstenik finansirana LGBT populacija. Pederi – rekao je Vilimonović. – Ako neko hoće da bude peder i hoće to da finansira, nek finansira to iz svog džepa, a nemoj da finansira od mojih para i para opštine Trstenik… ko je bre lud to da uradi?“

Tim rečima je pokazao, kako se navodi u mišljenju poverenice za zaštitu ravnopravnosti, suštinsko protivljenje demokratskim principima na kojima se temelji svako civilizovano društvo.

Pored uvredljivog ophođenja, odbornik Vilimonović je uputio „nedvosmislenu poruku da za pripadnike LGBT populacije nema mesta u aktivnostima opštine, kao i da oni moraju da imaju sve zakonske obaveze prema opštini i republici, ali da očigledno nemaju jednaka prava u skladu sa zakonom kao i ostali građani“, navodi se u mišljenju poverenice.

Podnosioci pritužbe smatraju da je u izjašnjenju na pritužbu, Vilimonović samo potvrdio duboko nerazumevanje principa nediskriminacije i uvažavanja ljudskih manjinskih prava, budući da je izjavio da je u Skupštini postavio pitanje nenamenskog trošenja budžetskih sredstava, te da ako sredstava nema dovoljno, treba odrediti prioritete (ne definišući pritom kriterijum za određivanje istih) te i da je koristio reč peder kako bi ga drugi odbornici razumeli.

Podnosioci pritužbe pozdravljaju činjenicu da je diskriminacija u ovom slučaju utvrđena, kao i iznete preporuke. Pored toga, smatramo da bi bilo adekvatno, u odnosu na težinu izgovorenih reči, da se odbornik opštine Trstenik, Dragan Vilimonović, izvini LGBT osobama kao što je to bilo preporučeno u više navrata u ranijim sličnim mišljenjima Draganu Markoviću Palmi, zbog vređanja LGBT populacije, kao i mitropolitu Amfilohiju Radoviću zbog govora mržnje prema učesnicima i učesnicama Parade ponosa 2010. godine. 

Podnosioci pritužbe:

Gayten-LGBT i ostale članice Koalicije protiv diskriminacije:

Centar za unapređivanje pravnih studija
Civil Rights Defenders
CHRIS - Mreža odbora za ljudska prava
Labris – Organizacija za lezbejska ljudska prava
Praxis
Regionalni centar za manjine
Udruženje studenata sa hendikepom
Asocijacija Duga
YUCOM – Komitet pravnika za ljudska prava