Dječak zarobljen u tijelu djevojčice - Geten

vesti2Magazin ‘Provjereno’ prvi put progovara o transseksualnom djetetu u Hrvatskoj, 15-godišnjem dječaku zarobljenom u tijelu djevojčice. Ekipa informativnog magazina doznaje da ovo dijete nikad nije htjelo nositi haljine, niti se uređivati kao djevojčica, već je vrijeme provodilo igrajući košarku i nogomet s dečkima. Roditeljima se otvorio za vrijeme dječje zabave. Na pitanje majke zašto ne želi plesati objašnjavao je da se srami, te izjavio: 'Ja sam ti dečko i ja ti ne mogu plesati ženski ples.' Nakon liječničkih pretraga i psihijatrijske procjene, dijagnosticiran mu je poremećaj spolnog identiteta. Propisana mu je hormonalna terapija kako bi zaustavili pubertet tj. rast grudi i menstruaciju.
'Prestao sam ići u školu i uopće me bilo sram izlaziti van' - rekao je novinarki 'Provjerenog'. Zbog zadirkivanja u školi i nerazumijevanja obitelji, zajedno s roditeljima preselio je u drugi kraj Hrvatske.

Učenici sada ne znaju za njegov problem, a nastavnici ga razumiju. No, tu nije kraj njihovih problema. Čeka ih neizvjesna budućnost i najvjerojatnije operacija promjene spola. Ovaj tinejdžer i njegova majka svoju su priču ispričali reporterki 'Provjerenog' u nadi da će pomoći u rušenju predrasuda o transseksualcima. Znanost je dokazala da su usporedbe s transvestitima i psihički bolesnim osobama pogrešne.

Transseksulaci su u Hrvatskoj u vrlo nezavidnom položaju. Osim neprihvaćanja okoline, moraju se boriti i s proceduralnim problemima. Nakon promjene spola, novi spol se upisuje u rodni list samo kao napomena, te tako ostavlja vječni trag na njihovu prošlost i uvijek iznova dovodi do neugodnih pitanja.

Budući da u Hrvatskoj ne postoje propisi ni zakoni koji bi regulirali proces promjene spola, niti stručni tim koji bi liječio transseksualce, pojedinci se često snalaze u inozemstvu. Većina europskih zemalja ima jasna pravila.

Prvi korak su psihološka i psihijatrijska procjena, potom slijedi hormonalna terapija, a zatim i iskustvo stvarnog života - razdoblje u kojem osoba živi kao osoba suprotnog spola. Sve to zajedno traje godinama, a mnogo kasnije transseksualac se odlučuje za operaciju pomoću koje dobiva nove spolne organe.

Za 'Provjereno' će govoriti i pravni i medicinski stručnjaci, kao i kirurg koji je obavio prvu promjenu spola u Hrvatskoj.
Provjereno pogledajte u četvrtak 20. studenog u 21:15 na Novoj TV.