article-2285841-18584256000005dc-629_306x423U doba američkog građanskog rata, samo su muškarci mogli sudjelovati u borbi. Ipak, nekolicina je žena prerušavanjem u suprotni spol ostavila trag u povijesnim bitkama.

 

Jack Williams je za svoje suborce predstavljao „pravog muškarca" koji pije, žvače duhan i psuje kao kočijaš. Bio je vrstan u baratanju mačem, a iza sebe je imao 18 bitki, tri ranjavanja i jedno zarobljeništvo. Sve u svemu, osoba koju biste poželjeli pored sebe u borbi. Zbog toga je nemalo iznenađenje priredila činjenica da je Jack zapravo Frances Clalin, žena s farme i majka troje djece. U vojsku se prijavila zajedno sa svojim mužem Elmerom 1861. godine. Borili su se zajedno dok on nije ubijen tek nekoliko metara od nje, nakon čega je Frances nastavila jurišati na zapovijed.

 

Bila je uzoran vojnik, disciplinirana, pouzdana i poštovana, a njezini suborci su je smatrali „borbenim muškarcem". Još uvijek je nejasno na koji se način točno saznao njezin pravi spol. Prema jednoj predaji, sama je otkrila svoj identitet nadređenima nakon ranjavanja u borbi, prema drugoj, doktori su otkrili da je žena dok su liječili ranu koju je zadobila na boku, da bi je zatim otpustili iz službe.

 

Njezina priča napravila je senzaciju u ondašnjim medijima. Novine su pisale o odanoj ženi koja nije željela biti odvojena od svog muža. Pa ipak, Frances nije bila jedina žena koja je sudjelovala u građanskom ratu.

 

Sarah Edmonds (na prvoj slici) se pod imenom Franklin F. Thompson uspješno priključila Michiganskom pješaštvu. Vojničku karijeru započela je kao medicinski tehničar na terenu, a kasnije je navodno postala špijun, prerušavajući se u crnca pod imenom Cliff, prodavačicu jabuka i sapuna pod imenom Bridget O'Shea ili u pralju crnkinju kroz čiji se identitet domogla službenih papira konfederacije.

 

I nakon otkrivanja njezinog identiteta, suborci su o njoj govorili s poštovanjem, te je opisivali kao iskrenu i neustrašivu, uvijek spremnu na borbu. Poslije rata napisala je memoare pod nazivom Nurse and Spy in the Union Army, koji su postali bestseller.

Frances Clalin /Jack Williamsarticle-0-18584267000005dc-584_308x605

 

Sarah Pritchard ošišala je kosu, te se vojsci priključila zajedno s mužem Keithom, kao njegov mlađi brat Samuel 'Sammy' Blalock. Zajedno su se borili u tri bitke, dok nije ozlijeđena u lijevo rame zbog čega je morala otkriti svoj ženski identitet. Odmah je otpuštena iz službe, a njezin muž je lažirao bolest pa su se zajedno vratili kući, da bi kasnije sudjelovali u dobrovoljnoj gerilskoj eskadri za protivničku stranu.

 

I na kraju, irska doseljenica Jennie Hodgers prigrlila je identitet muškarca pod imenom Albert Cashier koji je zadržala i nakon rata. Bila je dio 95. odreda pješaštva Illinoisa, a borila se u otprilike 40 bitki, jednom čak pobjegavši iz zatočeništva. Kada je rat završio, zadržala je muški identitet, radeći raznorazne poslove i uživajući privilegije mogućnosti glasovanja i veteranske mirovine. Pred kraj života je završila u mentalnoj ustanovi gdje su ustanovili da je žena. Na nadgrobnom spomeniku ugravirana su joj imena oba identiteta.

 Jennie Hodgers / Albert Cashierarticle-2285841-18584273000005dc-245_306x423

 

Sarah Edmonds / Franklin F. Thompson

article-2285841-1858424c000005dc-382_306x423

Ove četiri žene samo su neke od onih koje su prerušavajući se u muškarce ostvarile ono što im društvo nije dozvoljavalo na temelju spola, te tako same odredile svoj životni put.

 

 

 
Preuzeto sa voxfeminae.net