a_3x-horizontal„Stvarno nisam želelo [1] bradavice“, kaže Kori, provlačeći ruku kroz blajhanu plavu kosu. Rođeno kao žensko, Kori (23) koristi zamenicu ‘co’ – i traži da mu se tako i obraćamo – imalo je operaciju prošle godine kojom su mu otklonjene bradavice na grudima. Ali Kori nije transrodan/a u tradicionalnom smislu tranzicije iz ženskog u muško. Kori ne želi nijedan rod i tako se pridružilo onima koji se identifikuju kao arodni – odnosno, da upotrebimo noviju kovanicu, rodno neutralni.


 

„Pročitaš ponešto na Tumblr-u o tome kako mi, nebinarne osobe, prosto želimo da budemo posebni, kao snežne pahuljice,“ objašnjava Kori, koji jeste posebna osoba, ali mnogo otpornija i jača od jedne pahuljice. Da li je Korijeva želja da ukloni svoje sekundarne seksualne karakteristike samo pokušaj privlačenja pažnje? Reakcija na internalizovani seksizam? Posledica seksualne represije? „Razgovaralo sam o svim tim stvarima sa svojim psihoterapeutom. Zajedno smo zaključili da mi taj deo tela smeta. Bez obzira na to otkud sad to saznanje, ono je bilo tu.“ Kori sada nema ni grudi ni bradavice.

 

„Savršenstvo,“ kaže Kori. „Meni ovako izgleda neutralnost, a tako se i osećam.“

 

Našla sam Kori preko tagova nebinarno, arodno i neutralno na Tumblr-u. Ova socijalna mreža postala je nezvaničan dom rodno neutralnim osobama. Iako se većina nalazi u okviru transrodne zajednice, oni odbacuju narativ osobe rođene u pogrešnom telu, telu suprotnog roda. Nijedna od tri neutralne osobe sa kojima sam razgovarala nema nikakvu potrebu ni za maskulinitetom, niti za ženskim odlikama.

 

„Imamo sve te trans narative mladih, dete koji insistira da je dečak i da će mu porasti piša.To sam bilo ja sa tri godine,“ objašnjava Majka (Micah), (26). „Bilo sam pravo pravcato trans dete. Ali onda se negde tamo nešto u meni promenilo.“

 

Razgovaramo putem Skajpa, Majka iz svog stana u San Francisku koji deli sa svojom verenicom, kestenjaste kose oblikovane u surfersku frizuru, plavih očiju i svetlog tena. Za Majku, rodna neutralnost značila je lasersko uklanjanje dlaka, duplu masektomiju, nisku dozu hormona, i zamenicu oni u engleskom jeziku. Kada sam pitala za njihovo rodno neutralno telo (iako su zbog našeg izbora zamenica, opcije Microsoft Word Spelling i Grammar Check ludele, mi nastavljamo u istom stilu) Majka odgovara, „To bi bilo to.“

 

Majka se dvaput autovali, prvi put kada su započeli vezu sa ženom, i još jednom kada su prošli kroz proces tranzicije ka neutralnosti prošle godine. Iako se Majka identifikuje i kao arodna i aseksualna osoba – što definišu kao ’odsustvo seksualne privlačnosti’ – njihova devojka Temi identifikuje se kao žena.

 

„Kada smo počeli da izlazimo, bila sam baš zbunjena,“ Temi se priseća. „Je l’ to ja sad izlazim sa devojkom? Znala sam da želim da budem sa Majkom, ali da li je to onda sada značilo da sam lezbejka?“ Posle ’šest meseci totalne zbrke,’ Temi se zadovoljila terminom ’queer’, i sada je sa Majkom u queer vezi već pet i po godina.

 

Kada su počeli da se zabavljaju, Temi je mislila da će Majka zbog nje možda i promeniti svoj stav prema seksu i želeti ga. „Pronašli smo toliko novih, različitih načina da iskažemo ljubav, načina koji su drugačiji od uobičajenog seksualnog odnosa. Ponekad poželimo da budemo intimniji, a ponekad ne.“

 

Kada sam razgovarala sa ovim parom, Temi je puštala Majku da priča, jer joj je bilo neprijatno da diskutuje o mehanizmima njihovog fizičkog odnosa. „Previše važnosti se pridaje genitalijama,“ kažu njih dvoje, i onda porede seks sa asparagusom: „Okej je ako se dobro skuva, ali nikada zapravo ne jede.“ Post na blogu koji je Majka napisalo o njihovom odnosu stavlja akcenat na ’maženje’ i ’komunikaciju’.

 

„Postoji više načina da se iskaže intimnost, ne samo kroz seks,“ Majka zaključuje, i poziva se na Mrežu vidljivosti i edukacije aseksulanih osoba, i njenog osnivača Dejvida Džeja. On naglašava da se većina aseksualnih rodno određuje, tj. ima rod. Međutim, postoji značajno poklapanje između onih koji nemaju rod, rodne se ne određuju i onih sa manjkom seksualnosti. Istraživanjem aseksualne zajednice iz 2011, utvrđeno je da se 23 procenta ispitanih ne identifikuje ni kao muško, ni kao žensko, mada većina njih ne ide toliko daleko da uklanjanja bradavice.

 

Zašto se pojavilo ovo ponavljanje roda i zamenica? Ne postoji praktično nikakva studija osoba koje se identifikuju kao arodni. Godine 2010, Nacionalni izveštaj o diskriminaciji transrodnih osoba, njihovom zdravlju i zdravstvenoj zaštiti kaže da se 12 procenata ispitanih transrodnih osoba koje se same tako identifikuju, ne određuje po pitanju roda. I tu možda postoji veza sa aseksualnošću: Džej kaže da je aseksualna zajednica postala siguran prostor za one koji još nisu sigurni kada je njihov rod u pitanju. Tumblr je postao nezvaničan prostor koji pruža podršku arodnom istraživanju, a ponekad postaje i mesto zaoštrene debate. (Jedan od skorijih postova kaže, „Ima taj jedan tip na Fejsbuku. On je arodan. Ali je prikačio sebi još 15 drugih etiketa... stvar u vezi sa njim je u tome da on nije arodan iz nekog drugog razloga, osim zbog svoje političke odluke.“)

 

Majki je, „neodrastanje, ostati zauvek dete oduvek bila jako bitna stvar, i još uvek je. Idol mi je bio Petar Pan,“ rekli su mi, skrećući mi pažnju na to da ljudi često misle da su dosta mlađi. „U San Francisku misle da sam lezbejka,“ Majka nastavlja. „Ne volim da me tako zovu, zato što to onda znači da sam žensko. Jer ovde su queer osobe vidljive i ja sam prilično queer. Ali kod kuće u Meksiku, queer ne postoji.“

 

Posle autovanja, Majka je izgubilo kontakt sa svojom porodicom u Meksiku. Započeli su da vode blog o arodnosti, Neutrosis Nonsense, i sagradili malu online zajednicu putem istog. Majka kaže da njihov vebsajt ima preko 12 000 pregleda mesečno, a vezani Tumblr nalog ima 2 200 osoba koji ga prate.

 

Ešton (21), iz Kanzasa, takođe je prolazilo kao lezbejka, dok se nije autovalo kao arodna osoba. Krupna osoba, ružičastog tena, srebrno plave kratke kose i s naočarima na malom nosu, Ešton je (takođe koriste i zamenicu ’oni’), radilo 50 sati nedeljno u jednoj fabrici, i provodilo slobodno vreme u grupi podrške za transrodne osobe. Ešton smatra da internet umnogome olakšava stvari za arodne osobe i njihovo pronalaženje. „Sada imamo Google da nam objasni šta god nam treba.“

 

Eštonov nadzornik i još dve žene iz fabrike čine malu queer zajednicu, kojoj se Ešton pridružio. „Većina zaposlenih su muškarci, tako da je ono što žene drži na okupu zapravo činjenica da su žene. Jednog dana smo izbrojali da su mi se 32 puta obratili kao da sam žensko – sa gospođice, devojko i sl.“ Ešton se priseća i mnogih šala i čestih zajedničkih izlazaka posle posla.

 

Ali, kada im je Ešton reklo da je arodna osoba, sve što je dobilo za uzvrat bilo je ćutanje. Sutradan je Ešton na posao obuklo prajd majicu na kojoj je pisalo: ’Žensko’: ostaviti prazno, ’Muško’: ostaviti prazno, i ’Ostaviti prazno’: štiklirano. „Tražili su od mene da je prevrnem i tako nosim, jer odvlači pažnju zaposlenima i uvredljiva je,“ Ešton mi je prenelo tokom skajp poziva u julu mesecu, dodajući da se boji da bi moglo da bude otpušteno. Posle dve nedelje to se i desilo. Napisalo je na Tumblr-u: „Upravo smo izgubili posao jer sam lezbejka koja se predstavlja kao navodni trans momak, ateista, liberal i ko zna šta još pride.“

 

Otpuštanje sa posla je nešto što Ešton sebi nije moglo da priušti jer štedi za duplu masektomiju. „Povezujem grudi na 11 do 12 sati dnevno kada sam na poslu,“ kazalo je pre otpuštanja. „Preporučena granica je 8 do 12 sati, uz što manje naprezanja. Na poslu sam na nogama po ceo dan i ima dosta tegljenja. I vruće je, pa ponekad imam grčeve u leđima.“

 

Majka je isto tako bila suočena sa gubitkom u ime rodne neutralnosti. Pošto je saznala da će njena nekadašnja ćerka da ide na operaciju duple masektomije, njihova majka je razbaštinila. I dan danas, ona pali sveće i moli se za Majkino spasenje.

 

„Moja žena gleda na Majkine postupke kao na teroristički čin, situaciju po kojoj mi prosto treba da prihvatimo sve njene uslove,“ objašnjava otac. Njihova porodica je meksičko - jevrejskog porekla. „Nju brinu i socijalno-kulturne stvari, kao na primer, kako će Majka očuvati vezu sa Meksikom?“

 

Majkin otac podržava tranziciju svog deteta, kao i Majkin odnos sa Temi. Oni bi voleli da se venčaju i imaju decu; Majkin otac smatra da ne treba da čekaju na majčin blagoslov, jer ga možda nikada neće ni dobiti.

 

Majka je zapravo njihovo treće ime koje su isprobali tokom tranzicije – prvo je bilo Mič, pa onda Medoks kao online nik, ali im ni ono nije izgledalo kao pravi izbor u offline, pravom životu. Ali Majka je već druga priča. Trenutno rade na prikupljanju dokumentacije za zakonsko rešavanje promene imena. Pitam se, ima li još nečeg što ih čeka u vezi sa transformacijom?

 

„Ne sećam se da sam ikada težilo tome da odrastem u muškarca, ali mi se gadila ideja da ću porasti i postati žena. U fizičkom smislu čini mi se da ne želim više ništa od onoga što imam danas, svoju sopstvenu kožu.“

 

Sve što sada preostaje je starenje. Majka misli da će se pretvoriti u izborano, sedo detence, nešto poput Bendžamina Batona, lika F. Skot Ficdžeralda koji stari unazad: kreće od starca koji onda postaje sve mlađi.

 

Prevod: MJ


Izvor: nymag.com

 [1] U prevodu su korišćeni i srednji rod i treće lice jednine i množine kada se govori o arodnim osobama, odnosno onim koje se rodno ne određuju. Iako ponegde može da izgleda malo konfuzno, zbog stila i duha srpskohrvatskog zadržate su obe opcije, kao i zbog toga što je jednom od sagovornika bitan dečiji momenat u percepciji sopstvenog identiteta.

 

Transrodnost

 • Balkanski Trans Inter Marš: Moje tijelo - moj hram! Moj identitet - moja stvar! +

  Balkanski Trans Inter Marš: Moje tijelo - moj hram! Moj identitet - moja stvar! U subotu 30. 3. u Zagrebu biće održan prvi Balkanski trans inter marš. Gayten-LGBT podržava pravo trans i interseks osoba na protest i prenosimo manifest Balkanskog trans i inter marša. Opširnije...
 • SAD: Trećina trans srednjoškolaca/ki pokušala samoubistvo +

  SAD: Trećina trans srednjoškolaca/ki pokušala samoubistvo Trećina transrodnih učenika/ca srednjih škola širom 10 saveznih američkih država pokušala je da izvrši samoubistvo u proteklih godinu dana. Opširnije...
 • Beograd: Studenti mogu da se izjasne kao transrodne osobe +

  Beograd: Studenti mogu da se izjasne kao transrodne osobe Beogradski Zavod za zaštitu zdravlja studenata u upitniku za useljenje u studentske domove pored opcija muški i ženski pol nudi mogućnost da se studenti izjasne i kao transrodne osobe. Opširnije...
 • Vreme je za promenu: povodom dana akcije za depatologizaciju trans identiteta 2018 +

  Vreme je za promenu: povodom dana akcije za depatologizaciju trans identiteta 2018 U oktobru obeležavamo dva važna datuma – svetski dan mentalnog zdravlja i dan depatologizacije trans identiteta. Prenosimo saopštenje GATE-a povodom svetskog dana mentalnog zdravlja, kojim ukazuju na pitanja zaštite ljudskih prava Opširnije...
 • Da li bi Srbija prihvatila kategoriju trećeg roda +

  Da li bi Srbija prihvatila kategoriju trećeg roda Nemačka vlada je usvojila predlog zakona o uvođenju opcije trećeg roda u ličnim dokumentima, i tako postala prva evropska zemlja koja će pravno i administrativno znatno olakšati osobama koje se Opširnije...
 • 1