Prva transrodna žena koja može da doji svoju bebu - Geten

Tridesetogodišnja transrodna žena postala je prva zvanično zabeležena trans žena koja može da doji. Zahvaljujući eksperimentalnom tromesečnom tretmanu koji uključuje hormone, lek protiv mučnine i stimulaciju grudi, ova žena je uspela da proizvede 227 grama mleka dnevno.

„Ovo je jako važna stvar, kaže Džošua Sefer iz Bostonskog medicinskog centra. „Mnoge transrodne žene žele da imaju mnoga iskustva cisrodnih žena, tako da smatram da je ovo jako bitna stvar.“

Transrodna žena u pitanju bila je na hormonskoj terapji nekoliko godina pre nego je počeo tretman za laktaciju. Tretman je uključivao spironolakton, koji blokira uticaj testosterona, kao i progesteron i vrstu estrogena.

Ovaj režim omogućio joj je potpuno razvijanje grudi, prema medicinskoj skali kojom se procenjuje razvoj grudi na osnovu izgleda. Ona nije imala operacije uvećanja grudi.

Kada je njena partnerka bila u petom mesecu trudnoće, žena je potražila medicinsku pomoć od lekarki Tamar Risman i Zil Goldstin u Maunt Sinaj centru za Transrodnu medicinu i hirurgiju u Njujorku. Njena partnerka, kako kaže, nije želela da doji bebu, tako da je ona želela da preuzme tu ulogu.

Dovoljno za šest meseci

Hormon prolaktin obično stimuliše stvaranje mleka kod porodilja, ali nije dostupan kao veštački kreiran lek, tj hormon. Umesto toga, žena je odlučila da koristi lek za mučninu domperidon kako bi uticala na stvaranje mleka.

Postoje neke naznake da ovaj lek može da pospeši stvaranje mleka kod porodilja, iako je Američka uprava za hranu i lekove i ranije upozoravala da ovaj lek ne treba koristiti u svrhu stvaranja mleka.

Uzimala ga je uz povećane doze hormona estrogena, progesterona i spironolaktona. Istovremeno, koristila je i pumpu za grudi radi stimulacije.

U roku od mesec dana, mleko se pojavilo u manjim dozama. Nakon tri meseca tretmana, ta mala količina prerasla je u 227 grama mleka dnevno. Kada je beba rođena, majka je mogla da je doji samo svojim mlekom narednih 6 nedelja – tokom kog je pedijatar potvrdio da beba raste i razvija se normalno i da je zdrava.

Iako važno, ovo je i dalje ispod proseka od otprilike 500 grama koje beba pojede do 5 dana starosti. Nakon šest nedelja, žena je bebu hranila mlečnom formulom.

Nepoznate posledice

Ovo je prvi slučaj dojenja kod trans žene koji je zabeležen u medicinskoj literaturi, kažu Risman i Goldstin. Sefer se slaže. „Mnogo čega ima na internet forumima, ali ne znamo šta je istina, a šta ne i do koje mere. Vrlo je važna stvar imati ovako nešto zabeleženo u pouzdanom dokumentu.“

Međutim Sefer nije iznenađen da je to moguće. „Prilikom tretiranja trans žena, beležimo dobar razvoj grudi. Ne postoji razlog zašto ćelije u njihovim grudima ne bi proizvodile mleko na isti način kao i ćelije cisrodnih žena“, mada dodaje da nije jasno do koje mere su lekovi i hormoni pomogli. „Ono što znamo je da stimulacija grudi može biti dovoljna za željeni rezultat.“

Ukoliko se bude pokazalo da je tretman bezbedan i efikasan, mnoge bebe drugih trans žena mogle bi imati koristi, kao i bebe žena koje su usvojile decu ili žena koje imaju problema s dojenjem, kaže Sefer.

Međutim, mleko ove žene još uvek nije ispitano, tako da ne znamo da li ima istu smesu komponenti kao i mleko drugih porodilja. To znači da ova praksa još uvek ne može da se preporuči, kaže Medlin Dojč sa Univerziteta u Kaliforniji, San Francisko. Dodaje da uviđa koje su dobre strane i potencijali dojenja, ali je dugoročni uticaj ovakvog mleka na bebu nepoznat.

Dojč je i sama trans žena sa šestomesečnom bebom koju trenutno doji njena supruga, koja je bila i gestacijska majka (gestacijska majka je žena čija se materica koristi za razvoj i rast embriona u bebu, prim.prev.). „Jako mi je žao što ne mogu da dojim, ali istovremeno nisam ni želela iz upravo navedenih razloga,“ kaže ona.

Pa ipak, Sefer smatra da će ovaj tretman izazvati interesovanje. „Ovo je jako bitno, i biće jako važno za mnoge transrodne žene koje žele doje svoje bebe, ali smatraju da nisu imale mogućnosti za tako nešto.“

Časopis: Transgender Health, DOI: 10.1089/trgh.2017.0044

Prevod: MJ

Izvor: Transgender woman is first to be able to breastfeed her baby