ESPE 11 09 2016 0493 xFrancuska je 2016. godine 3 puta opomenuta od strane Ujedinjenih nacija zbog nastavljanja sa praksom kojom se dozvoljava genitalno sakaćenje interseks osoba i i dalje prolazi nekažnjeno.

Do dana današnjeg, u razvijenom svetu interseks deca se sistematski podvrgavaju nekonsensualnim, nepotrebnim, nepovratnim kozmetičkim genitalnim zahvatima, hormonskoj terapiji, i drugim štetnim tretmanima.

Takođe i dan danas, u Francuskoj se sa ovakvim praksama nastavlja, a njih zagovaraju medicinska tela, državni univerziteti i regionalne dečije klinike, a plaća ih državno osiguranje.

I danas na primer odbor za zdravlje Francuske propisuje delimično uklanjanje klitorisa i druge nepotrebne hirurške zahvate na interseks deci „tokom prvih meseci života“.

A proteklog vikenda oni/e koji zagovaraju sakaćenje interseks osoba širom sveta okupili su se u Parizu na 55. godišnjem sastanku Evropskog društva za pedijtrijsku endokrinologiju (ESPE).

Prošlog petka međunarodna organizacija za prava interseks osoba StopIGM.org, obavestila je javost o kršenju ljudskih prava na sastanku za porodično planiranje u Parizu. Tokom vikenda do danas, planirani su nenasilni protesti ispred Kongresa, ispred univerzitetske bolnice Rober-Debre i ispred odbora za zdravlje Francuske. U videu ispod se kaže da je aktivistima/kinjama najpre uskraćeno pravo na miran protest, ali da su nakon dodatnih razgovora sa policojom protesti ipak dozvoljeni.

Gayten-LGBT je prošle nedelje potisao otvoreno pismo ove francuske organizacije kojim se apeluje na lekare, klinike i univerzitete da prestanu sa brutalnom praksom genitalnog sakaćenja interseks osoba u Franscuskoj i sa zagovaranjem za istu.

Sajt organizacije.
Uredila i prevela: MJ

Intersex protests in Paris – can this be legal? from StopIGM.org on Vimeo.

Filmovi i serije

 • Velšanka filmom osvijetlila ljubavni život starijih lezbejki +

  Velšanka filmom osvijetlila ljubavni život starijih lezbejki Rediteljka filma o dve osamdesetogodišnje lezbejke, Rejčel Daks, traži veću filmsku vidljivost starijih LGBT osoba. Opširnije...
 • Trans iskustva: Sofija Stević +

  Trans iskustva: Sofija Stević Sofija Stević je mlada trans žena koja u video snimcima na svom YouTube kanalu izlaže najčešće neprijatnosti sa kojima se suočava kao trans žena, a koje mogu biti psihičke, fizičke, Opširnije...
 • Dreg umetnost u Beogradu +

  Dreg umetnost u Beogradu Pogledajte VICE-ov kratki dokumentarac o drag sceni u Beogradu. Opširnije...
 • Zaštitite svoju decu: informišite se o interseks stanjima +

  Zaštitite svoju decu: informišite se o interseks stanjima Pogledajte video klip organizacije za prava interseks osoba, OII Europe, koji objašnjava situaciju rođenja interseks deteta i na koji način roditelji treba da zaštite svoju decu u takvoj situaciji. Opširnije...
 • Kratka istorija prava transrodnih osoba u SAD +

  Kratka istorija prava transrodnih osoba u SAD Pogledajte video koji potpisuje Lavern Koks koja je i naratorka istog, a koji predstavlja kratku istoriju prava transrodnih osoba u SAD. Opširnije...
 • 1