Rizik pogrešne presude - Geten

Pre neki dan pogledala sam film „Bohemian Rhapsody“. Nije me iznenadila „oprana“ kvir istorija, gde se udovoljilo strejt publici koja se sablažnjava nad poljupcem dva muškarca i likuje kada Fredijeva „biseksualnost“ demonski razara njegov život do preranog kraja uzrokovanog AIDS-om. Ništa drag scena, ništa kvir kultura, baš ništa. Samo blud, razvrat i ostale gadosti kojima se strejt ljudima daje neoboriva potvrda o jedinom, apsolutnom i ispravnom pravcu življenja.

Na tom tragu je bio i profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu u autorskom tekstu „Nasilje u porodici i nasilje nad porodicom“, Branislav Ristivojević. Sadašnji dekan, a tadašnji redovni profesor Univerziteta u Novom Sadu, u tom tekstu je optužio „homoseksualni lobi“, ali i ženskilobi, za porast nasilja u porodici.

Većina onih kojima se Ristivojevićev tekst obraća veruje da je dekan Pravnog fakulteta izneo hrabru argumentaciju, ulažući veliku posvećenost u svoj naučni rad. I tu je naš problem. Jer, može li se naukom zvati nešto što ima za cilj mobilizaciju mržnje? Može li se naukom zvati fašizam?

Udruženje Da se zna! koje se bavi dokumentovanjem slučajeva zločina i govora mržnje prema LGBTI osobama u Republici Srbiji, podnelo je pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti u junu 2017, a protiv ove optužbe i napada Ristivojevića: Можда су за пораст обима насиља у породици (делимично или претежно) заслужни и […] полицијска заштита свечаним шетњама хомосексуалаца на градским улицама којом приликом се отворено слави примитивна насилничка, приземна, огољена и простачка сексуалност?“

U pritužbi koju smo uputili Kancelariji Povereništva, naveli smo da se u ovom citatu istopolna seksualna orijentacija karakteriše kao „nasilnička“ i da se na taj način degradira dostojanstvo i ličnost svake LGBTI osobe u Srbiji. Takođe, upozorili smo na to da je veoma opasno sugerisati da istopolno orijentisane osobe svojim vidljivim postojanjem ugrožavaju instituciju porodice i da se okrivljuju za porodično nasilje samo zato što traže svoja prava i ukazuju na nasilje kojem su izložene, kao i na svoj deprivilegovani položaj.

Napisali smo: „Због тога сматрамо да текст који je предмет наше притужбе представља говор мржње према ЛГБТ особама и да истовремено представља повреду достојанста ЛГБТ особа којим се ствара непријатељско, понижавајуће и увредљиво окружење за ЛГБТ особе. Такође, овим је учињен тежак облик дискриминације јер се дискриминација пропагирала путем јавних гласила (члан 13. тачка 3. Закона о забрани дискриминације).“

U novembru 2017. dobili smo odgovor od kancelarije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti da je diskriminacija ustanovljena te da je, u skladu sa nadležnostima ove nezavisne institucije definisanima članom 33 Zakona o zabrani diskriminacije, podneta tužba Višem sudu u Novom Sadu zbog povrede ovog zakona. Budući da je institucija podnela tužbu, Da se zna! nije bilo stranka u postupku, ali smo od ove institucije više meseci nakon početka postupka saznali još jednu ohrabrujuću vest, i to u maju ove godine – Viši sud u Novom Sadu je u prvostepenom postupku osudio Branislava Ristivojevića za govor mržnje.

Računali smo na to da će Ristivojević uložiti žalbu na prvostepenu presudu, ali nas je u periodu od donošenja prvostepene presude do ulaganja žalbe neprijatno iznenadila informacija da je osuđeni homofob istog meseca izabran za dekana Pravnog fakulteta u Novom Sadu. Tu treba uzeti u obzir i to da je Ristivojević iznosio i druge kontroverzne stavove – poput onoga da obaveznu vakcinaciju protiv malih boginja poredi sa bombardovanjem SR Jugoslavije.

Ovo je otvorilo novi set pitanja: Da li Savet Pravnog fakulteta u Novom Sadu razmatra stavove, a najpre istoriju kršenja zakona, kada bira dekana, budući da je tako nešto pri izboru profesora Branislava Ristivojevića evidentno izostalo? Na pitanje da li su članovi Saveta znali za presudu kada su glasali, predsednik Saveta fakulteta Dragan Milkov izjavio je – da, ali to nije bila tema jer je u pitanju parnični postupak. „Ja kao predsednik Saveta sam znao. Ali nisam siguran da su ostali članovi znali, a ja to nisam iznosio pred Savet, jer to ne predstavlja nikakvu prepreku za izbor dekana. Dakle, to nije ni moglo da se nađe na Savetu, niti će ikada biti na Savetu.“

U saopštenju koje smo objavili nakon ove odluke Saveta Pravnog fakulteta ukazali smo i koliko je opasno da visokoobrazovnom institucijom iz koje će, između ostalog, poticati i budući advokati, tužioci i sudije, odnosno ključni ljudi za borbu protiv homofobije, transfobije i rasprostranjenog nasilja prema LGBTI osobama – rukovodi čovek koji za porast nasilja u porodici krivi LGBTI zajednicu. I koga je zbog iznošenja takve veze osudio Viši sud u Novom Sadu.

U oktobru ove godine Apelacioni sud u Novom Sadu odlučio je da Branislav Ristivojević nije diskriminisao žene i LGBTI zajednicu, već da je izneo vrednosni sud na koji ima pravo u skladu sa slobodom izražavanja. Udruženje Da se zna! je Poverenici za zaštitu ravnopravnosti uputilo molbu za uvid u ovu presudu, ali do danas nije dobilo odgovor.

Slučaj Ristivojević nije svodiv na problem otvorene homofobije, već je reč o nečem podmuklijem – homonegativnosti, koja zasenjuje optimistično postuliranu korelaciju između donošenja pro-LGBTI zakona i prihvatanja seksualnih manjina.

Peščanik.net, 06.12.2018.