Teksas: prva autovana interseks osoba kandidovala se za skupštinu ove države - Geten

Pit Salas, rođen u Hjustonu, boriće se za mesto u skupštini ove američke države protiv republikanca Sema Harlesa.

S dvadeset pet godina, Pit Salas je veoma inteligentan mlad čovek koji želi da predstavlja svoju zajednicu u skupštini savezne države Teksas. Okrug Teksas 126 pokriva veći deo oblasti severno od Hjustona, uključujući i delove Sajfera i Springa. Ovaj ruralni kraj trenutno predstavlja Sem Harles, beli republikanac čija je žena pre njega deset godina bila predstavnica istog ovog kraja u skupštini. Salas je latinoameričkog porekla i trans osoba je rođena s interseks stanjem. On je prvi interseks kandidat koji će biti biran za mesto u skupštini države Teksas.

„Nisam još uvek imao nikakvih negativnih reakcija,“ kaže Salas. „Čim ljudi porpičaju sa mnom i saslušaju moje ideje, više ne obraćaju pažnju na to šta sam.“

Rođen u Hjustonu, od roditelja meksičkog porekla, Salas je završio gimanziju i studirao prirodne nauke i održavanje naftnih polja. Trenutno se bavi grafičkim dizajnom. Početkom godine je imao ozbiljnu saobraćajnu nesreću od koje se još oporavlja. Na tom autoputu su nesreće česte, a jedan od Pitovih ciljeva je da ulice učini sigurnijim za vozače motornih vozila i bicikliste.

Neke druge ideje koje ima nekima će delovati iznenađujuće. Zalaže se za reformu poreza na imovinu, drugi amandman na posedovanje oružja, dekriminalizaciju seks rada i upotrebe kanabisa, i preumeravanje zavisnosti nacije od fosilnih goriva na druge izvore energije.

„Oduvek sam bio otvorena i borbena osoba. Interesovala su me ljudska prava i politika od ranog doba. Nakon studija pridružio sam se libertarijanskoj partiji koja je podržala moju kampanju koja je i dalje u povoju – pomažu mi samo članovi moje porodice i prijatelji koji volontiraju, nemamo ozbiljne novce. Sve što postoji od kampanje dostupno je onlajn, imamo vebsajt i društevene mreže, tu su i javni nastupi koje uspemo da ugovorimo.“

„Svakako je u pitanju grassroots kampanja, kaže on. Mislim da je važno da istupamo javno, razgovaramo s ljudima i saslušamo šta imaju da kažu. Moguće da imaju rešenje problema koje nam nije palo na pamet.

„Živim u južnom delu okruga, nadležni se mnogo ne interesuju za nas. Nemamo javne službe, moramo recimo da sklapamo ugovor s kompanijom koja nam odnosi smeće. Imamo mnogo praznih poslovnih zgrada, i problema s poplavama i odvodima za vodu. Moramo da sprečimo seču šuma i neracionalan urban razvoj.“

Porodica je veoma važna Salasu, koji živi blizu roditelja, sestara i bake, koja mu često kuva njegova omiljena tradicionalan jela iz Puebla. Omiljeni hobi mu je čitanje. Dobro poznaje istoriju, što se jasno vidi kada govori o problemu migracija.

„Imamo militarizovanu službu za imigracije i carinu, kao i militarizovane pogranične patrole koje terorišu ljude koji ovde žele da dođu uglavnom zbog toga što je SAD destabilizovao i uništio njihove zemlje,“ kaže Pit. Potom govori o istoriji Reganove doktrine u Južnoj Americi koja je dovela do masakra starosedelačkog stanovništva Gvatemale. Dobro poznanje politike imigracije i građanska prava jer je i sam bio rasno profilisan.

Kao neko ko je deo LGBTQIA zajednice, pomislili biste da je Salasov primarni fokus na pravima LGBTIQA osoba, ali to nije njegov prioritet. On poznaje svoj kraj i sta njegovim stanovnicima treba i to su ključne tačke njegove kampanje.

„Danas smo svedoci nesposobnosti i naše vlade i privatnih institucija,“ kaže u svojoj kampanji. „Vreme je da se to promeni, a jedini način da se to uradi je osnaživanje zajednice, treba da postanemo jedna porodica. Cilj ove kampanje je da se moć vrati ljudima – da se saslušaju njihove ideje, iskustva i mišljenje. Sada je pravi trenutak za to.“

Prevela: MJ

Izvor